Chciał zacząć pisać bloga na temat smartfonów/IT/poradniki itp.
Jest coś podobnego na zasadzie pisania bloga na DP z programem partnerskim, gdzie parę groszy będzie mógł zarobić na pisaniu ?
W sumie temat też mnie interesuje choć z innych względów. Sam kojarzę o powiedzmy zbliżonej tematyce (bardziej rozrywka niż technologie, ale te drugie również się czasem przewijają) należące do gry-online.pl blogi gameplay.pl , bez oficjalnego programu partnerskiego, ale wydaje się że funkcjonuje tam jakiś model zarabiania, dla autorów tekstów.
Znam też większość serwisów dotyczących sprzętu i w sumie blogi funkcjonują (choć lepszym słowem byłoby dogorywają), na pclab.pl i benchmark.pl ale o jakiejś formie zarobków autorów nie słyszałem.
Owszem - istnieją polskie systemy partnerskie dla bloggera, jednak ich pula jest dość ograniczona. Na wszystkie lata swojego blogowania, mogę z czystym sumieniem polecić tylko Dobreprogramy, albo AdSense. Ostatnio zaprzyjaźniona agencja reklamowa również szukała godnej alternatywy dla np. AdSense, ale…jaką niby?
W moim mniemaniu - z tych programów partnerskich (polskich) z którymi miałem styczność, nic innego nie było warte uwagi. Tym bardziej AdSense jest elastyczny, bo jest niezależny od firmy i witryny. Wszędzie można go wsadzić (tak długo, jak nie łamie się regulaminu). Możesz próbować, możesz nawiązywać samemu relacje partnerskie z firmami. Ale podejrzewam, że prędzej czy później skończysz na AdSense, bo niewiele jest alternatyw, a tym mniej jest dobrych alternatyw.
Tak, polecam.
“Jest coś podobnego na zasadzie pisania bloga na DP z programem partnerskim, gdzie parę groszy będzie mógł zarobić na pisaniu ?” - na zasadzie jest.
Masz oczywiście do wyboru jeszcze kilka innych portali, ale stawka za reklamy jest o wiele niższa.
Od siebie dodam Gieldatekstow.pl, Oferia lub inne portale polskie, ktore umożliwiają sprzedaż tekstów. Ale to nie są programy partnerskie typu Dobreprogramy, a bardziej copywriting.
Ale i tak wracamy do tego, że Dobreprogramy mają niezły CPM, a potem AdSense jak chce się być na swoim. Blogować można wszędzie, ale żeby to spieniężyć to trzeba się odrobinę wysilić. Kiedyś było więcej programów partnerskich (polskich), ale to poupadało w toku lat.
Jak już gotowiec poza Dobreprogramy, skoro nie chce się tu blogować - polecam blogspot. Gotowa platforma blogowa, podpina się AdSense i temat się wyczerpuje.