od jakiegoś czasu szukałam informacji, jak zwalczyć te trojany czy cokolwiek to jest (blok.exe i winhost.exe). narazie ograniczyłam swoją ingnorancję i zainstalowałam combofix, tworząc zgodnie z postępowaniem innego użytkownika tego forum plik CFScript.txt. napisałam w nim:
oczywiście nie umiem czytać logów (ale postanowiłam, że się po tej przygodzie nauczę), dlatego bardzo proszę teraz o pomoc i informację, co dalej. tylko tak spokojnie i powoli, bo jestem całkiem zielona w usuwaniu wszelkich kluczy rejestru i takich rzeczy :oops: . nie wiem czym ani jak to robić i jeszcze jedno, bo to może być ważne - kiedy już combofix poinformował, że generuje log, antywirus się włączył i nie chciał dopuścić do zmian w rejestrze nie wiem czy to czegoś nie zepsuło w tym logu, wolę napisać, żeby potem nie robić zamieszania.
niestety nie mogę przeskanować kasperskim, ponieważ kiedy zaczyna skanować on-line, natychmiast wywala mi internet (mam bezprzewodowo neostradę). a kiedy wymuszam, żeby się włączyła, włącza się tylko na moment, z beznadziejnie niską prędkością, więc trwałoby to chyba do jutra nie rozumiem, dlaczego tak się dzieje. tym niemiej wszystko inne już zrobiłam, po restarcie systemu tamte pliki się nie pojawiły, wyłączyłam i włączyłam przywracanie systemu, no i przeskanowałam wszystko antywirusem (ArcaVir), który nic nie odkrył. więc chyba będzie dobrze…