Witam,
Ktoś z użytkowników wyjaśni mi o co dokładnie chodzi w tej aukcji? Co to za blokada i czy faktycznie jest niezdejmowalna? Warto to kupić, a może to kradziony Ipad?
http://allegro.pl/apple-ipad-air-2-a1566-oryginal-zloty-icloud-fv23-i6785615641.html
Zablokowany i amen. Kto wie, jaka jest rzeczywista historia urządzenia…
I po co naklejane kartki, skoro urządzenie jest czyste?
To też mi się rzuciło w oczy, ale nie wiem jakie tam numery umieszcza producent więc o to nie dopytywałem. Czy takiego urządzenia z dowodem zakupu nie może odblokować serwis apple?
Może. Ale coś mi mówi, że nie ma na dowodzie zakupu ani sprzedającego, ani osoby, która to kupi…
Ponadto urządzenie z modemem GSM może mieć zablokowany numer IMEI, o czym przekonasz się dopiero wtedy, gdy jakimś cudem uda Ci się uruchomić urządzenie. Zdaje się, że kartka wisi na IMEI-u.
Może ale nie zrobi. Może to tylko właściciel iCloudu, którym jest zablokowany iPad.
@anon741072 poznaj pierwszą zasadę świata Apple: nigdy nie kupujesz żadnego urządzenia Apple, które jest zablokowane iCloudem. Choćby to był najlepszy deal świata. Kropka.
No to nie pocieszyliście mnie
Niestety, ale prawda jest taka, że nikt nie zapomina przez przypadek hasła do urządzenia za tyle pieniędzy.
Najczęściej jest to urządzenie pochodzące z jakiegoś przekrętu.
Sprzedawany komplet (jego pełny zestaw - jeżeli to prawda) może świadczyć o tym, że pochodzi z kradzieży wśród domowników. Albo jakiegoś miejsca pracy.
Zapytałbym o oryginalny dowód zakupu, ale nie znam procedur odblokowywania takiego urządzenia dlatego wolałem zasięgnąć opinii. Dzięki w każdym razie za zainteresowanie.
Napisałam do autora aukcji. Zobaczymy co odpisze
“ZNAJOMY PRZYNIÓSŁ DO SPRZEDANIA BO JAKOS SOBIE ZABLOKOWAL I ZA CHINY NIE MOGL ODBLOKOWAC” Ta ta ta sraty pierdaty, Jak ktoś sobie zablokuje to łatwo może sobie odblokować iurządzenei przez stronę i cloud, to raz, a dwa gdyby faktycznie numery były zgodne to sprzedawca by ich nie zakrywał, Trzy należy omijać aukcje z blokadami icloud, brakiem całego zestawu, przed przystąpieniem do zakupów zrobić rozeznanie w cenach ile faktycznie kosztuje dany sprzęt (bo tanie albo lewe, albo sprowadzone z chin gdzie przesympatyczny pan chińczyk z 4 uszkodzonych składa jeden działający egzemplarz) Generalnie przynajmniej ja wyznaję zasadę że zawsze kupuję jaki kolwiek sprzęt osobiście, aby go sobie dokładnie pobadać
Serwis Apple nie może zdjąć blokady iCloud dopóki nie będzie pewny, że to ty faktycznie byłeś użytkownikiem tego urządzenia i to do Ciebie należy to konto (a gdyby należało do Ciebie, to proces odblokowywania na stronie iCloud jest banalnie prosty i na pewno byś sobie z tym poradził).
90% takich iPadów, iPhonów i iPodów Touch pochodzi z kradzieży, pozostałe 10% to przekręty rożnej maści.
Oczywiście jest możliwe zdjęcie tej blokady poza Apple i jego autoryzowanymi resselerami, lecz wiąże sie to z wyprawą do Chin i kosztem około $50 - urządzenie w Chinach ma przelutowywane pamięci, jest flashowane i ma nadawany nowy IMEI.
A wiec prosty wniosek - nie kupuj pod żadnym pozorem! Rada również na przyszłość co do kupowania używanego sprzętu Apple. Zawsze sprawdzaj przed zakupem stan gwarancji i wszystkich blokad na tych stronach: https://checkcoverage.apple.com/pl/pl i http://www.imei.info. Jeżeli sprzedawca nie chce udostępnić Ci numeru IMEI urządzenia to wiedz, że coś ukrywa i nie ryzykuj