Blokada PC od 22 do 7?

Hey potrzebuje zrobic cos takiego, że jak syn wlaczy PC (Windows 10 narazie jeszcze) pomiedzy 22, a 7 rano zobaczy komunikat „Prosze isc spac!” i nie bedzie mogl sie zalogowac do PC, jedynie wylaczyc. Jak cos takiego zrobic najprosciej bez jakis dodatkowych kont administracyjnych etc.

oprogramowanie typu kiosk-software odpowiednio skonfigurowane, lub kontrola rodzicielska z antivirusa

Chyba najprościej użyć Family Safety / Microsoft Family. Na PC potrzebne są dwa konta online Microsoft - rodzica i dziecka. Oba konta muszą być połączone w „rodzinie” Microsoft. Trochę konfiguracji ale masz pełną kontrolę. Dziecko może poprosić o więcej czasu. Masz podgląd aktywności. Możesz ograniczać czas per aplikacja. O szczegóły popytaj AI.

Na pewno jeszcze hasło na BIOS/UEFI i dezaktywacja jednorazowego szybkiego menu rozruchowego.

Być może to jeszcze działa:

Tylko się wtedy namęczysz pewnie z komunikatem „czas spać” i wylogowaniem na chama.

Na pewno warto mu odebrać znaczną część uprawnień lokalnego administratora, by nie cofnął tak starej metody blokady, gdy chcesz uniknąć „Family Safe” lub kiosków/antywirusów.

Jak umie otwierać obudowę, to trzeba by sprawdzić czy twój BIOS/UEFI pozwala odrzucać jego prywatny dysk HDD/SSD/NVMe.

Nie wiem czy da się zabezpieczyć monitor lub stary telewizor, by nie uruchomił po HDMI jakiegoś mikrokomputera np. znajomego:

Kombinatorka.

Z tym blokowaniem to tylko męka.

Uefi i boot z linuxa live.

AI co, nie pomoże obejść?

Wg mnie to edukacja dobra i nic więcej nie zrobisz.

Nie. Możesz wyświetlić dowolny komunikat, wylogować też, przecież wystarczy dodać do harmonogramu zdań.

Tak tytułem wspomnień i sentymentu, ależ mi za dzieciaka takie metody blokowania komputera przez dorosłych podniosły kreatywność jak to obejść. Dobrze wspominam, polecam :slight_smile:

A autor pytania niech się nie zniechęca, nie każdy dzieciak jest maniakiem komputerowym :smiley:

Dobrze, niech robi, jak uważa. :slight_smile:

Tylko:

Dla chcącego nic trudnego

Tak zawsze mawiano…

Grał będziew, a tu boom, logout, gra zamknięta ostro i save utracony. Wtedy się wkurzy i coś zrobi…

Dlatego myślę że najlepsze jest jednak to konto rodzinne MS (lub coś podobnego). Można zrobić wykluczenia, dzieciak może poprosić o dodatkowy czas. Rodzic tylko klika na smartfonie. Jak się poustawia takie automaty „na sztywno” to się trochę potem mści bo nietypowych sytuacji odbiegających od schematu zawsze jest sporo.

Stare, ale jare schowanie na noc…

…wygodniej załatwi sprawę.

Najlepsza metoda, to zablokowanie internetu w Mikrotiku. Można nawet bony wtedy wydawać na dostęp czasowy do internetu za np. odkurzanie.

Jeżeli wystarczy blokada Internetu a nie komputera, to faktycznie blokada na odpowiednim routerze to bardzo proste i dosyć skuteczne rozwiązanie. Zakładając że dzieciak nie zmieni sobie mac adresu.

Ja się tam nie znam, ale jest coś takiego jak Internet mobilny. Każdy dzieciak posiada w kieszeni komórkę, która może posłużyć jako hotspot.

Trzeba będzie zatem ustawić „Prosze isc spac!” również na komórce.

Ano wlasnie. Hotspot i jazda.

Wtedy blokada nie ruszy, bo inna sieć.

Twrp, reset i tego nie ma.

Ja Wam mówię, współczesne dzieci pokombinować potrafią, zwlaszcza chłopaki.

O ile ma w komputerze kartę WIFI i opłacany abonament z internetem. Zresztą jest famili link.

Zamiast wymyślać bzdety, to może poczekajcie aż @kairosdanish wypowie się co to za komputer (blaszak / laptop) i czy odcięcie netu rozwiązuje problem. Bo dzieciak może grać offline itp.
No i niech wypowie się co sam potrafi i czy jest techniczny w odpowiednim poziomie aby wygrać ta wojenkę :slight_smile:

Koledzy dziecko ma 12 lat i autyzm, net mu nie potrzebny bo ma fiola na punkcie animacji w WrapperOffline, odpinanie kabla i chowanie po jakims czasie bedzie meczace, nie ma telefonu, mobilnego neta itp. Pokombinowalem z harmonogramem zadan, dziala i przynosi odpowiedni efekt. Nie trzeba rozwiazan z nasa, hasel na bios etc. dzieki za pomoc :slight_smile: