Blokada przeciw dzieleniu łącza przy uzyciu rutera

Wydaje mi się że nikt nie poruszał tego tematu.

Ostatnio spotkałem się z czymś takim, że pomimo prawidłowego - książkowego wręcz dzielenia łącza internetowego przy wykorzystaniu rutera nie mogłem podzielić tego łącza, a dzieliłem już w niejednym domu/instytucji/firmie internet. Stąd moje pytanie jakie są sposoby blokady z poziomu serwera sygnału internetowego tak, aby użytkownik nie mógł podzielić łącza i serwer automatycznie odrzucał takich klientów? Kiedyś coś czytałem o tym w czasopiśmie “hacking” o filtracji sygnału i rozpoznawaniu klienta po numerze “TTL”. Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić albo podać inne przykłady blokowania i na czym one polegają?

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Odpowiedź, którą sam znalazłem to, cytuje: "Standardowo, wartość TTL zostaje zmniejszona o 1 po przejściu przez router, – jeśli administrator sieci kontroluje te wartości, to w przypadku zwykłego routera, w sieci takiej nie jest niemożliwy podział łącza. " TTL to tzw. czas istnienia

Na przykład poprzez MacFilter - admin wpisuje do rutera MACa karty sieciwej.

hm… tylko jak rozumiem MacFilter filtruje Mac komputerów, które bezpośrednio łączą się z serwerem, więc jeśli mój komputer jest ukryty za ruterem to taki MacFilter będzie widział tylko Mac rutera a nie komputera który znajduje się za nim, tak? Jeśli źle myślę to proszę mnie nakierować

ale jeśli nie sklonujesz do router mac adres komputera który ma net przydzielony to nie bedzieszmógł rozdzielić neta

no to jest jasne

Chodzi o to, ze mam następujący problem: po podzieleniu łącza przy użyciu rutera (PLANET XRT-401D z najnowszym softem producenta), w którym mam możliwość sprzętowego ustawienia TTL, po sklonowaniu maca, dynamicznego pobrania IP, po ustawieniu DNSów, a po stronie Lanu ustawieniu sieci i DHCP i włączeniu translacji NAT mam dziwny/normalny obiaw - mogę pingować np onet i inne strony, ale nie wyświetlają mi się strony www w przeglądarce(MOZILLA FIREFOX) w której jest włączona opcja bezpośredniego połączenia z Internetem. W Intenet Eksplorerze również się nic nie wyświetla

W tablicy aktywnych klientów DHCP mój komp jest prawidłowo wykrywany. Moge pingować swój ruter, serwer i inne strony; ale www, komunikatory, poczta nie przechodzą.

O dziwo tak skonfigurowany ruter w innej sieci, w której również są zabezpieczenia - działa prawidłowo.

1. Jaki to może być rodzaj zabezpieczenia/blokady?

2. I jak mogę sobie z nim poradzić?

uprzejmie proszę o pomoc