Blokowanie adresów MAC na ZTE MF258

blokowanie adresów MAC na ZTE MF258
Wiele jest tematów o tym sprzęcie ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi jak to zrobić.

Panel ustawień ZTE MF258 z listą blokowanych adresów MAC

opcja w modemie nie działa.
Czy ktoś wie jak to zrobić?
Aktualna wersja:
ZTE_MF258K_PLAY_POL_V1.0.0B09
Wersja modułu
MG62_BYPASS_V2.0.6_D3

Nigdzie nie mogę znaleźć nowszej wersji. Ktoś sprzedawał B11 na @llegro za 65zł
myślałem, że mogę włączyć agregację by zwiększyć prędkość.

W jakim sensie nie działa ? Bo obrazek jak to obrazek nic nie wnosi…
Dodałeś do listy, zatwierdziłeś ? Ewentualnie restart urządzenia (niektóre wymagają).

I co ? przepuszcza restrykcyjny MAC ?

tak jak mówisz, właściwie nie widać aby coś się działo
router ma ustawiony automatyczny restart co noc
blokowane nadal mają dostęp
nie mam pomysłu, może firmware ma ograniczenia i dlatego szukam też nowszy firmware bez dodatków operatora

Zrób odwrotnie.
Do listy dozwolonych dopisz swoje te co używasz. I tylko one będą miały dostęp. Każdy inny nie będacy na tej liście będzie odrzucony.

p.s.
Może nie wiesz, ale każde dopisanie do tych list a i dotyczy list przekierowania portów. Spowoduje dodatkowe obciążenie procesora urządzenia. Więc w pewnym momencie efekt może być odwrotny. Nie wyrabiał się będzie aby utrzymać transfer. A szybkość łącza tu nie pomoże.

Smartfony obecnie losują sobie MAC, więc gdy próbujesz takie urządzenie zablokować, to może się nie udać, gdy nie ma już stałych oktetów (kto by za tym grzebał przy dodawaniu sieci).

Coś „dzwonią” ale który dzwon… ?

Kiedy po raz pierwszy łączysz się z domową siecią Wi-Fi, nowoczesny system (Android 12/13/14, najnowsze iOS) automatycznie wygeneruje i przypisze do tej sieci unikalny, losowy adres MAC.
Ten losowy adres będzie stały dla Twojej domowej sieci. Czyli za każdym razem, gdy łączysz się z domowym Wi-Fi, router będzie „widział” ten sam losowy adres. Nie zmienia się on przy każdym połączeniu.
One potrafią rozpoznać „domowy router”.

OK a ktoś wie gdzie znajdę firmware?