Blokowanie aplikacji przez router

Witam, mam dość śmieszny, ale dla mnie poważny problem. Młodsza siostra jest fanką gry przeglądarkowej Shakes and Fidget:http://www.sfgame.pl/ . Chciałem zablokować jej możliwość korzystania ze strony i na routerze w prosty sposób to zrobiłem. Okazała się jednak sprytniejsza niż myśłałem, ściągneła sobie aplikacje na telefon z tą grą: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.playagames.shakesfidget. Chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób mógłbym poprzez router zablokować jej te aplikacje. Korzysta na komórce tylko z internetu z Wifi. Co mam zrobić? Czytałem coś o portach, ale za nic nie wiem o co dokładnie chodzi. Bardzo proszę o pomoc.:slight_smile:

Kiedyś grałem trochę w tą grę ale mi się szybko znudziła.

Nie chcę wnikać w twoje “poważne problemy” ale blokowanie gierek które ktoś lubi z jakiegoś tam powodu jest trochę głupie i nie na miejscu.

Rozumiałbym gdyby nie dawała Ci siedzieć na kompie bo cały czas gra, ale co przeszkadza Ci, że gra sobie na telefonie? :wink:

Nie powinno się tak robić [-X

Tu chodzi o pieniądze za internet. Sam opłacam wszystko, a potem słyszę, że jak sobie poklika parę minut to się nic nie stanie. :slight_smile: Bardzo prosiłbym o pomoc.

No to zmienia postać rzeczy. Nie wiem jak to zrobić dokładnie na routerze, ale takie parominutowe granie 2-3 razy dziennie nie zużyje więcej transferu niż obejrzenie 1-2 filmików na youtube z kotami :wink: A tym bardziej na telefonie gdzie wszystko jest skompresowane i danych nie trzeba ściągać za każdym razem, tylko są już zainstalowane w aplikacji.

No ale to zależy od Ciebie, ja nie wiem ile płacisz i za jakie limity danych :wink:

Zgadzam się z Tobą, tu naprawdę nie chodzi o limit transferu. Po prostu w ten sposób chciałbym zmusić ją do wspólnego płacenia za internet. Taka blokada aplikacji, z której korzysta parę godzin dziennie na pewno, spowodowałaby że byłoby mi łatwiej wyciągnąć od niej pieniądze. :slight_smile:

Tu się zgadzam, jeżeli wspólnie dużo korzystacie to powinniście się dzielić opłatami.

A co do blokowania to najpierw trzeba chyba znać adres ip/port przez który gra się komunikuje, żeby zablokować w zaporze.

No właśnie ciężko takie informacje zdobyć. :slight_smile: Niszowa gra, będzie chyba ciężko coś z tym zrobić.

Hej,

Może po prostu w routerze włącz filtrowanie adresów MAC kart sieciowych - swoje dodaj, a siostry nie. Nie połączy się w ogóle z siecią i po sprawie. Swoją drogą co to za router?

Pozdrawiam,

Dimatheus

Router D-link wysyła sygnał do Edimax. W jaki sposób mam to zrobić?

Lub odwrotnie, dodaj ją listy blokowanych MACów.

Ten D-Link ma jakieś oznaczenie modelu czy nazywa się po prostu D-Link :roll:

Jeśli chcesz poznać IP i/lub port, musiałbyś nasłuchiwać gdzie łączy się gra. Z tym może być też taki problem, że hosty korzystają przy każdym połączeniu z losowych portów, a serwer, z którym łączy się gra może działać na jednym z dobrze znanych portów, np. 80 itp. Jeśli działa na porcie zarezerwowanym, to będzie to mniejszy problem.

Najszybciej będzie blokować IP i/lub MAC adres.

Hej,

Faktycznie, tak będzie jeszcze prościej. :slight_smile:

W każdym bądź razie przede wszystkim szczegóły - jakie są to dokładnie modele tych urządzeń? I co znaczy, że jeden wysyła sygnał do drugiego - używasz obu?

Pozdrawiam,

Dimatheus