Blokowanie konkretnego IP, serwera XMPP

Witam

Pogrywam sobie w League of Legends i czasami chciałbym być niewidoczny na liście znajomych. Lista znajomych/cały ten czat to nic innego jakby wbudowany komunikator z możliwością zapraszania do gry, ale właśnie bez opcji czasowego wyłączenia go lub ustawienia statusu “niewidoczny”. Nawet udało mi się z nim połączyć używając komunikatora WTW i zagadać do znajomego.

Ręcznie wpisałem takie IP w ustawieniach komunikatora: chat.eun1.lol.riotgames.com:5223

No i teraz chodzi mi o to, żeby w jakiś sposób spowodować, żeby nie doszło do połączenia z tym serwerem, tak żebym pozostał offline na liście przyjaciół. I żeby było możliwe w miarę szybkie/wygodne ponowne włączenie tego. Jeszcze nie wiem jak miałoby to działać, ale zdaje się ten serwer czasami “padał” i można było grać, tyle że nie można było rozmawiać ze znajomymi i zapraszać do gry - w każdym razie wygląda na to, że połączenie z nim nie jest niezbędne do gry.

Jak najwygodniej to blokować w taki sposób, aby dało się wygodnie włączać i wyłączać to ustrojstwo?

Z góry dziękuję za pomoc :]

hmm… może sprawdź jakiego portu używa ten protokół i zablokuj go w zaporze w komputerze lub na poziomie routera sieciowego…

Spróbuj go wpisać w plik HOSTS.