Blokowanie urządzenia

Akurat router jest prywatny, kupiony kiedyś od dostawcy radiówki, ale sieć i dostawca się zmienił.

Aha - no to ok. Zatem podłącz i zobacz co tam możesz podziałać.

Ten sam router? Sieć LAN i WLAN to różne podsieci? W jaki sposob omija router? Jak wygląda sieć?

Podłaczylem, nic nie moge zdzialac bo po wejsciu na adres IP odrzuca połaczenie.Pewnie dostawca ustawil jakis dostep dla siebie tylko.

Czy odbierajacy to ten sam router to juz nie pamietam, raczej nie, czy Lan i Wlan nie wiem.Połaczone jest tak
Router odbierajacy -> kabel -> jakis switch 2 slotowy -> kabel -> te guano co ma 5 slotow “omijacz” i tu sa podlaczone 3 kable, jeden od odbierajacego, drugi do routera a trzeci do pc.

Rozumiem, że nie ma opcji aby switch 5 portowy odłączyć?:slight_smile:

Co do routera odbierającego - jesteś pewny, że wbijasz się na właściwe IP? Bo to niekoniecznie musi być IP opisane na tabliczce, mógł zmienił je dostawca pod swoją sieć.
W teorii jak na ASUSIE podejrzysz jakie pobiera usatwienia siciowe z routera odbierającego, to IP opisane jako brama/gateway powinno być adresem tego routera odbierającego - na niego spróbuj się wbić.

Dobrze rozumiem, że do 5-portowego switcha podpięty jest kabel zarówno bezpośrednio od routera odbierającego, jak i od switcha 2-portowego, który również daje sygnał z routera odbierającego?

Wlasnie ten switch 5 portowy zalozyl, zeby ominac blokade netcutem bo nie widac go w liscie urzadzen.Switch 2 portowy jest od routera odbierajacego, nie wiem po co ale tak zalozyl dostawca.Kabel idzie od odbierajacego do switcha 2 port, a od niego do switcha 5 port.
Chyba najprosciej bedzie ten kabel obciac xD

A co z logowaniem na router dostarczający?

“serwer 192.168.1.1 odrzucił połączenie” Próbowałem 2.1, 0.1 i to samo
Mozecie mi doradzic jak znalezc IP, ktore bierze Asus z eoutera odbierajacego?W ip config sa tylko asusa

Zaloguj się na panel ASUSa i znajdź konfigurację połączenia WAN.

“Typ połączenia WAN : Automatyczne IP” o to chodzi?Zadnego ip nigdzie nie ma, jedynie jakas konfiguracja.Screena moge wyslac z ustawien wan

Tak zrób

O - jeśli ASUS jest ustawiony na automatyczne IP, to znaczy, że router obierający ma włączone DHCP. Zatem możesz zrobić też tak: podłączasz komputer po kablu do routera odbierającego - potem dajesz w wierszu poleceń IPCONFIG i tam też powinno być IP bramy/gateway. To będzie IP routera odbierającego.

Zdazylem zadzwonic do dostawcy i no niestety nie udostepni mi dojscia w ten router, moze zrobic cokolwiek bym chcial ale nie zrobi poniewaz ten router nie posiada blokady rodzicielskiej.Takze nozyczki i ogien, pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc

No to w takim razie jedyna opcja, jaka pozostaje - poza wspomnianymi nożyczkami i ogniem - to kupić najtańsze urządzenie, które ma opcje, której potrzebujesz i wpiąć od razu w router odbierający i dopiero w to nowe urządzenie wpinasz kabel, który daje sygnał do 2-portowego switcha i w efekcie całej reszcie. No ale to dodatkowy wydatek, w przeciwieństwie do nożyczek, które pewnie już masz.

Jakie urzadzenie masz na mysli?Bo kolejny router nie jest mi potrzebny :slight_smile:

No niczym innym niż jakimś routerem nic nie zdziałasz - szukasz takiego, który ma potrzebne Ci opcje, konfigurujesz na nim automatyczne pobieranie IP na WAN, blokujesz dostęp po sieci w danych godzinach, wpinasz i działa. To,albo nożyczki.
Aha - jakbyś jednak blokował, to szukaj urządzania, aby miało opcję, aby po danej godzinie blokował wszystkie adresy MAC poza tymi z białej listy (Twoje urządzenia), a nie jeden konkretny, bo karcie można zmienić programowo adres MAC i taka zmiana wystarczy, aby Twój trud poszedł na marne, bo wtedy problematyczny komputer znów będzie miał dostęp do sieci.