Czesc, mam problem z użytkownikiem sieci.Radziłem sobie używając pewnego programu ucinając dostęp do internetu, teraz połączony jest kablem “omijając” router rozsyłający WI-FI i niestety program jak i panel zarządzania nie widzi go na liście urządzeń.Adres MAC znam, próbowałem dodawać do Black Listy ale tam i tak internet działa dalej, czy są jeszcze jakieś opcje?
- Firewall i odrzucanie wszystkich połączeń z danego adresu MAC?
- Nożyczki i ciach kabel.
xDD
A potem nowy kabel podłączony i tak w kółko.
Tak na poważnie:
Ja bym porozmawiał i tyle.
Mógłbyś opisać szerzej o pierwszej opcji?W panelu routera to zrobić czy jakimś programem?
Tak, każdy porządniejszy router będzie miał taką opcję.
Dodam również że taka blokada może nie być skuteczna, adres mac można zmienić.
A potem nowy kabel podłączony i tak w kółko.
Słicz na kłódkę, a do gniazd blokady na kluczyk
W Firewallu są opcje Filtr URL, Słów kluczowych, usług sieciowych, ipv6 nie ma nic niestety o adresie MAC
Witaj @xrutix na Forum DobreProgramy
Zanim ktoś jeszcze odpisze podaj może jaki masz Router
Pozdrawiam serdecznie
Witaj
Router to asus rt-ac57u
A jakie numerki po “ASUS”?
Właśnie, bo jak to zgadnąć
Już poprawione, próbowałem już przydzielić stałe IP do adresu MAC i dodać te ip w Firewallu lecz nic z tego.
Model dodałem w poprzednim poscie
Ilu jest użytkowników?
Czy masz w ustawieniach LAN coś jak MAC Filtering?
Może QoS i ustawienia limitu prędkości dla danego użytkownika?
Nie wiem tylko czy opcja 0 upload i 0 download jest dostępna
Może jeszcze Parential Control, tam ustawisz MAC i odłączysz
W ustawieniach Lan mam tylko opcje przydzielenia IP co już robiłem, żadnego mac filtra tam nie ma, dodawanie w kontroli rodzicielskiej też nie działa, qos tez nie ma.
Zapomniałem jeszcze dopisać, że przed routerem rozsyłającym Wifi jest router, który jakby odbiera, kablem z niego idzie do tego smiesznego rozdzielacza i na tym rozdzielaczu do asusa i pc.
Może są jakieś programy, które wychwycą to urządzenie?W sensie Ip, mac, być moze po podlaczeniu tego guana się zmieniły adresy.Wiresharka niezbyt kumam
A kontrola rodzicielska, na jakiej zasadzie jest konfigurowana? Wydawało mi się, że w ASUSach jest właśnie po MACach. Jak możesz, to wrzuć zrzut z panelu routera.
Poczekaj - ASUS to ten router, który odbiera po kablu czy ten, co rozsiewa WIFI? Bo w przypadku jaki opisujesz, to musisz mieć dostęp routera, który odbiera po kablu, aby na nim zablokować tego użytkownika. Blokada na ASUS ,jeśli ten jest podpięty na końcu, a komputer jest wpięty przed nim, nic nie da.
Ten co rozsiewa to Asus.No to by miało sens, jeszcze jakbym pamiętał co to za router tam jest to bym zapytał czy panel konfiguracyjny jest podobny jak w takich rozsiewających, bo chciałbym po prostu ustawić wyłączenie internetu dla tego urządzenia po danej godzinie.Całkiem możliwe, że to tplink jakiś.
To krótka piłka, łącze kabel do swojego komputera od routera odbierającego, wchodze na IP, robie swoje i tyle, zgadza się?
Jeśli masz do niego hasło to tak. Jeśli się okaże, że ten router nie ma odpowiedniej opcji (najczęściej jest możliwość blokowania całego, bez ustawiania czasu) to pozostanie Ci znalezienie jakiegoś routera, który takie opcja ma i wymienić ten aktualny brzegowy, albo, jeśli z jakiegoś powodu wymiana będzie niemożliwa, to wpiąć ten nowy router pomiędzy stary a switcha, do którego podpięty jest komputer i ASUS
Hasło raczej standard, ostatnio kto tam był to jedynie dostawca internetu jak zakładał i skonfigurował.Routera raczej nie będę wymieniał, wolałbym wprowadzić jakieś ograniczenie na tym urządzeniu np. jakaś komenda?Jest coś takiego?
Jak to router dostawcy to nie zdziw się, że nie będziesz miał dostępu, mało który już zostawia domyślne hasło. Ale może będziesz miał szczęście:)
Wszystko zależy od modelu i tego, co dał do ustawienia producent w panelu konfiguracyjnym.