Blue screen po uderzeniu w komputer

Zastanawia mnie co się mogło stać. Uderzyłem przypadkiem czymś dość mocno w pracujący komputer, tak że musiałem go złapać żeby się nie przewrócił i jak postawiłem równo zauważyłem na monitorze bluesceen.

Dane z BlueScreenView:

120720-7940-01.dmp 2020-12-07 11:06:35 0x00000116 fffffa800c3c64e0 fffff88004a54cac 0000000000000000 0000000000000002 dxgkrnl.sys dxgkrnl.sys+5d390 x64 ntoskrnl.exe+939a0 C:\Windows\Minidump\120720-7940-01.dmp 4 15 7601 332 648 2020-12-07 11:07:49

Wie ktoś może co mogło spowodować, że wyskoczył bluescreen?

Coś się mogło poluzować w gnieździe. Po takie akcji zrobiłbym skanowanie powierzchni dysków HDD.

Jakim programem?

Najlepiej byłoby to zrobić spod innego systemu, żeby pracujący nie zaburzył wyniku. Możesz wykorzystać http://www.hdtune.com/ w wersji PRO (darmowa wersja próbna) zakładka Error Scan. Wrzuć też na forum raport SMART z zakładki Health.

Dziwi mnie to, bo błędy niby dotyczą sterownika karty graficznej, a ona jest leciutka i siedzi w gnieździe bardzo sztywno.

OK, zrobię. System jest na SSD więc nie zaburzy wyniku na dyskach HDD. Jeśli chodzi o smart to była to pierwsza rzecz jaką sprawdziłem po “wypadku” i jest bez zmian.
Sprawdzę jeszcze smart po skanowaniu powierzchni.

Błędy związane z dxgkrnl.sys dxgkrnl.sys mogłyby faktycznie sugerować o jakimś problemie z kartą graficzną, ale może to tylko zbieg okoliczności. Dla pewności dociśnij wszystkie podzespoły w gniazdach, wtyczki przewodów zasilania i sygnałowych etc.

ps. i miejmy nadzieję, że nie wyrżnęło dziury na dyskach HDD w miejscu ważnych dla ciebie danych :wink:

Jeden dysk zrobiony. Wszystko na zielono.

Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz, która może mieć znaczenie. Jak na ekranie był ten bluescreen to wcisnąłem na komputerze reset, ale komputer nie zresetował się natychmiast, tylko wyłączył się i po kilku sekundach sam się włączył.

Trwało to wieczność, ale drugi dysk też wyszedł dobrze w teście.

Karta graficzna ma sporą masę, może od wstrząsu na moment jakieś styki utraciły w pełni kontakt i błąd. Gdy siła uderzenia wytraciła się wszystko wróciło do normy.

Też tak miałem, problem okazał się w dysku SSD, lub przez ramy które podmieniłem miejscami.

To mała karta, pasywnie chłodzona, bez dodatkowego zasilania. Już chyba się nie dowiemy prawdy. Na szczęście komputer działa jak wcześniej.

A w ogóle zaraz po tym uderzeniu spojrzałem na monitor i widząc pulpit myślę sobie coś w stylu “dobrze, że go złapałem i się nic nie stało”, ale po dwóch sekundach jak zobaczyłem bluescreen trochę się przestraszyłem, ale nie będę już opisywał swoich myśli.

A to ktoś może wytłumaczyć? Z reguły coś takiego dzieje się po zmianach ustawień w biosie.