Blue Screen podczas grania w gry


(Jarek 37) #1

Witam!Od wczoraj mam nowego kompa ze świeżutkim systemem Windows 7 64bit.Po ok. dwóch godzinach grania pojawia się BS i resetuje kompa.Odpalam inną grę i po krótkim czasie jest to samo.Wklejam Memory.dmp :

Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.6.0003.5

Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.



Loading Dump File [C]

Kernel Summary Dump File: Only kernel address space is available


Symbol search path is: ***Invalid***

****************************************************************************

* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *

* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *

* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *

****************************************************************************

Executable search path is: 

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

*** ERROR: Symbol file could not be found. Defaulted to export symbols for ntkrnlmp.exe - 

Windows Vista Kernel Version 7601 (Service Pack 1) MP (4 procs) Free x64

Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS Personal

Built by: 7601.17514.amd64fre.win7sp1_rtm.101119-1850

Kernel base = 0xfffff800`02c06000 PsLoadedModuleList = 0xfffff800`02e4be90

Debug session time: Wed Mar 6 20:14:30.430 2013 (GMT+1)

System Uptime: 0 days 0:52:51.273

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

*** ERROR: Symbol file could not be found. Defaulted to export symbols for ntkrnlmp.exe - 

Loading Kernel Symbols

................................................................................................................................................................

Loading User Symbols

PEB is paged out (Peb.Ldr = 00000000`fffdf018). Type ".hh dbgerr001" for details

Loading unloaded module list

.......

The context is partially valid. Only x86 user-mode context is available.

Need to load wow64exts.dll to retrieve context!

*******************************************************************************

* *

* Bugcheck Analysis *

* *

*******************************************************************************


Use !analyze -v to get detailed debugging information.


BugCheck 3B, {c0000005, fffff80002c96316, fffff8800bae3ef0, 0}


***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.


*************************************************************************

******

******

***Your debugger is not using the correct symbols***

******

***In order for this command to work properly, your symbol path***

***must point to .pdb files that have full type information.***

******

***Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not***

***contain the required information. Contact the group that***

***provided you with these symbols if you need this command to***

***work.***

******

***Type referenced: nt!_KPRCB***

******

*************************************************************************

*************************************************************************

******

******

***Your debugger is not using the correct symbols***

******

***In order for this command to work properly, your symbol path***

***must point to .pdb files that have full type information.***

******

***Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not***

***contain the required information. Contact the group that***

***provided you with these symbols if you need this command to***

***work.***

******

***Type referenced: nt!_KPRCB***

******

*************************************************************************

Probably caused by : ntkrnlmp.exe ( nt!IoFreeWorkItem+1f6 )


Followup: MachineOwner

---------

#2

Jarek 37 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie, używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038


(Masza778) #3

na początek spróbuj przeinstalować sterowniki od karty graficznej. :slight_smile:


(Jarek 37) #4

Wszystkie sterowniki zmienione.Do płyty głównej najświeższe z neta i do grafiki też zmieniłem(ściągnąłem ze strony MSI specjalnie dedykowane do tej karty).Niestety,błąd występuje nadal i nie tylko podczas grania ale też bez obciążenia.Co zauważyłem to,że błąd występuje dwa razy w krótkich odstępach czasu i później jest 1-2 dni spokoju.Później znowu dwa razy bluescreen i spokój.Czy można wyciągnąć jakieś wnioski na podstawie loga w pierwszym poście?Podam jeszcze specyfikację komputera:

MSI B75A-G43

MSI HD7850 1GB

i5 3330

Patriot Viper 2x4GB 1600Mhz

XFX Core 550W


(Masza778) #5

System reinstalowałeś ?


(Pawko86) #6

testowałeś pamięć i dysk twardy ?


(Jarek 37) #7

Pamięci(MemTest 86) i dysk(HDTune) testowałem.Jest to nowy komputer i raczej nie spodziewałem się jakiś błędów.Systemu też na razie nie reinstalowałem,ponieważ jest świeżutki.Na dzień dzisiejszy w trybie awaryjnym Driver Sweeperem odinstalowałem drivery od grafiki i zainstalowałem jeszcze starsze i na razie 2 dni jest OK.Gdzieś kiedyś wyczytałem,że były problemy ze współpracą płyt MSI i pamięciami Patriot.Ale na razie czekam i mam nadzieję,że te starsze stery pomogą bo dużo osób ma problemy z wersją 13.1.Jeśli będzie dobrze tzn.że nie wystarczy odinstalować sterowników ale trzeba dobrze po nich poczyścić.Cały czas szukam kogoś kto mi powie,czy z tego loga co zamieściłem wynika coś konkretnego?

Dodane 24.04.2013 (Śr) 19:16

Winne pamięci.Po wymianie jest OK.