Blue screen podczas uruchamiania WinXP Windows Logon Process

Znajomy mnie poprosil o naprawe starszego już laptopa, po ekranie ładowania XP Home widać przez chwile kursor, po czym wykrzacza się z bluescreenem. Normalnie zrobiłbym formata i po zabawie, ale nie działa mu napęd *_* laptop stary także bootowanie z USB też raczej nie bedzie obsługiwane. Próba wejścia przez tryb awaryjny również kończy się bluescreenem. Jedyna szansa pozostaje w tym, że na laptopie jest zainstalowany jeszcze jeden Windows Home na który mogę wejść i ewenetualnie przez niego podmieniać pliki systemowe z pierwszego systemu. Czy ktoś ma jakąś rade?

Dołączam ss z opisem błędu.

ede9e17ce560b25bm.jpg

Restart komputera, jak tylko pojawi się bios, klikaj F8 az pojawi się menu z którego wybierasz “OStatnie działające ustawienia”.

Inaczej reinstal.

Nie dziala, probowalem

Reinstal, to trwa godzinę i kłopot z głowy.

Przeczytaj co napisalem. Nie dziala naped, stara plyta glowna takze pewnie i botowanie usb nie bedzie obslugiwal

Jeśli nie działa napęd to nie zainstalujesz windowsa.

Jaki to laptop że nie obsługuje bootowania USB?

Podmień pliki winlogon.exe i csrss.exe: C:\Windows\system32

Pliki muszą być zgodne z wersją zainstalowanego dodatku Service Pack.

Przeskanuj za pomocą Dr.WEB CureIt

Po uruchomieniu Anuluj tryb rozszerzonej ochrony, a następnie zatrzymaj szybkie skanowanie.

Później zaznacz Ustawienia własne i wybierz obszar do przeskanowania.

Już jest lepiej! Widze już pulpit, lecz później mam znów bluescreen z tym, że zamiast

[…]0x80000004[…] mam […]0xc000008f[…]

Czy przeskanowałeś ten dysk?

Takie problemy może powodować wirus infekujący pliki wykonywane.

Podmień lsass.exe, svchost.exe, services.exe, smss.exe, userinit.exe.

Ważnych plików systemowych jest więcej i nie wiadomo który może powodować problem.

Otwórz notatnikiem layout.ini to zobaczysz jakie pliki ładują się podczas uruchamiania:

C:\Windows\Prefetch\Layout.ini

W system32 nie znalazł wirusuów

Dodane 08.12.2012 (So) 20:59

Podmieniłem lsass.exe, svchost.exe, services.exe, smss.exe, userinit.exe i dalej widze napis “Zapraszamy…”, tapeta i następuje bluescreen

Dodane 08.12.2012 (So) 21:06

http://etxt.pl/656 <- treść pliku Layout.ini, nawet mi nie mów, że mam te wszystkie pliki podmienić ;D

Dodane 08.12.2012 (So) 21:08

Doinformowałem się co było przyczyną. Na tej jednej kopii systemu wyskakiwał mu komunikat o legalności systemu (jest to o tyle dziwne, że to firmowy laptop, więc musi mieć wszystko legalne) w każdym razie ściągnął z internetu jakąś aplikacje co miała zalegalizować/usunąć ten komunikat i po tym mu się to stało *_*

Jeżeli problem występuje od niedawna to możesz spróbować podmienić rejestr.

Kopię rejestru znajdziesz w punktach przywracania.

Otwierasz X:\System Volume Information

W środku będą foldery o nazwach _restore{numerki}

Wybierasz folder który został utworzony przed uszkodzeniem systemu.

X:\System Volume Information_restore{numerki}\RPX\Snapshot

W środku znajdziesz pliki rejestru:

_REGISTRY_USER_.DEFAULT

_REGISTRY_MACHINE_SECURITY

_REGISTRY_MACHINE_SOFTWARE

_REGISTRY_MACHINE_SYSTEM

_REGISTRY_MACHINE_SAM

Zmieniasz nazwy na DEFAULT, SECURITY, SOFTWARE, SYSTEM, SAM

Pliki nie mają żadnego rozszerzenia.

Pliki kopiujesz do folderu: X:\windows\system32\config

Nieważne już, podpiąłem napęd USB