Blue screen przy starcie systemu po zainstalowaniu avasta 5!


(Spiderman3) #1

Witam,

Mam taki problem jak zainstaluję avasta 5 free to podczas uruchamiania go przy starcie systemu wyskakuje mi blue screen i nie wiem jak to naprawić(chciałbym go używać). Pomaga tylko usunięcie go w trybie awaryjnym. Moje pytanie brzmi czy da się jakoś zniwelować tego blue screena? Drugie pytanie brzmi czy avast automatycznie updatnie się z wersji 4,8 do 5??


(eminat) #2

witam :slight_smile: musisz odinstalować poprzednią wersje avasta, automatycznie nie przechodzi do 5, przeczyścić system najlepiej ccleaner'em i wtedy zainstalować 5, co do ekranu"śmierci" może ktoś inny się wypowie. pozdro


(892ugbwl8ik9zlxm97wz) #3

:smiley: :smiley: :smiley: Avast nie "UPDATNIE" się musisz odinstalować v 4 i zainstalować v5


(Spiderman3) #4

Jak tak zrobiłem i zainstalowałem avasta 5 to wyskoczył mi blue screen a po włączeniu trybu awaryjnego wyskoczyło coś takiego :

System windows odzyskał poprawność po nieoczekiwanym zamknięciu.

Podpis problemu:

Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen

Wersja systemu operacyjnego: 6.0.6002.2.2.0.768.3

Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Dodatkowe informacje o problemie:

BCCode: 50

BCP1: A3314000

BCP2: 00000000

BCP3: 822E7033

BCP4: 00000000

OS Version: 6_0_6002

Service Pack: 2_0

Product: 768_1

Pliki pomagające opisać problem:

C:\Windows\Minidump\Mini012610-02.dmp

C:\Users\Paweł\AppData\Local\Temp\WER-69062-0.sysdata.xml

C:\Users\Paweł\AppData\Local\Temp\WERC389.tmp.version.txt

Przeczytaj nasze zasady zachowania poufności informacji:

http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid= ... cid=0x0415

kod błędu 0x00000050


(Agatonster) #5

Spiderman3 ,

Poczytaj Konkretne tematy... ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Piotrkijak) #6

Odczytaj plik dmp według instrukcji: szukanie-przyczyny-bsod-pomoca-bluescreenview-t376739.html


(Spiderman3) #7

zrobiłem według tego i wyszło mi, że mój blue screen wyglądał tak: Bez%C2%A0tytu%C5%82u1.jpg

Wie ktoś jak to naprawić??


(Piotrkijak) #8

Przeinstaluj oprogramowanie cyberlink'a - to ono wywołuje bsod, nie avast. Jeżeli nie pomoże przeinstalowanie programu, przetestuj pamięć ram programem memtest i wpisz w wiersz poleceń(start->uruchom->cmd) komendę chkdsk /f /r. Jeżeli memtest wykryje błąd/błędy, niestety pamięć ram jest uszkodzona i należy ją wymienić na nową.


(Spiderman3) #9

Dzięki pomogło. Skorzystałem z twojej rady i usunąłem cyberlinka power dvd. Mam teraz pytanie czy jak zainstaluję go teraz to nie wyskoczy mi znowu blue screen?? RAM mam sprawny nie uszkodzony


(Piotrkijak) #10

Raczej nie. Możliwe, że plik 000.flc uległ uszkodzeniu i dlatego wywalało błąd...


(Trafor) #11

Mam ten sam problem.

Cyberlink'a usunąłem i dalej nic. Zainstalowałem xp na nowo i nadal podczas uruchamiania go przy starcie systemu wyskakuje mi blue screen. Treści na ekranie nie zdążam przeczytać coś jak kilka postów wyżej.

Po usunięciu Avasta w trybie awaryjnym wszystko wraca do normy.


(Grzech U007) #12

Możliwe, że po odinstalowaniu avasta4 przez wbudowany deinstalator zostały po nim pozostałości. Jeśli masz już odinstalowanego avasta 5 to wejdź w tryb awaryjny i zastosuj się do porad na tej stronie -> http://www.avast.com/uninstall-utility spróbuj użyć narzędzia tam podanego tylko wersji aswClear.exe dla avasta4 by go całkiem wyrzucić.


(Trafor) #13

Instalowałem również XP na nowo. Tym samym nie było wcześniej zainstalowanego Avast'a.

Wcześniej z Avast 4.8 ten problem nie wystepował.