Blue screen, reset

Witam mam problem :? :twisted:

Może od początku. “Siedziałem” sobie na kompie i chodziłem po internecie i nagle usłyszałem ze mój dysk twardy wydaje dźwięk taki jak przy załączaniu komputera, komputer chodził jeszcze z 5 sec i sie zawiesił nic nie działało wiec użyłem magicznego guziczka RESET. Komputer normalnie sie załanczał i w momencie gdzie leci pasek pod logiem Windowsa przy załączaniu kompa na ekranie pokazuje sie na 1sec blue screen i komputer sie resetuje i tak w kolko. Po sprawdzeniu podzespołów znajdujących sie w komputerze doszedłem do winsoku ze jest to wina HD, wiec postanowiłem zrobić formata. Po włożeniu płyty wszystko idzie OK do momentu kiedy wchodzimy w menu instalacji tam gdzie wybieramy te wszystkie partycje i takie tam… tu pojawia sie znowu blue screen w którym jest napisane:

STOP: 0x0000007E (0x0000005, 0xF786A0BF, 0xF7CB6208, 0xF7CB5F08) i znowu muszę zresetować bo nic sie już nie da zrobić CO MAM ZROBIĆ :frowning: :idea: :roll:

PS. Podzespoły komputera:

Karta graficzna: GF 7300GT

HD: 80GB

RAM: 1GB

Zasilacz: TRACER 4life 450 Hell fire

Płyta główna: Fujitsu siemens D1826

Przetestuj pamięć RAM programem Memtest.

Wypakuj pobrane archiwum, plik w formacie ISO wypal na płycie, w programie do nagrywania używając opcji: Nagraj obraz na płytę. Uruchom ponownie komputer z płytą w napędzie. Jeżeli w BIOSie ustawione jest bootowanie z napędu CD/DVD, to rozpocznie się test pamięci RAM.

Sprawdź temperatury podzespołów w BIOSie.

Zasilacz jak najszybciej do zmiany.

Poczytaj: Najgorsze i najlepsze marki zasilaczy oraz Czarna lista zasilaczy.

sprawdzałem na innej pamięci (tylko na 256mb) ten sam problem… :? Na zasilaczu jadę już pól roku wszyscy mi mówili żebym wymienił ale jakoś daje rade… :slight_smile:

Jeżeli masz taką możliwość to uruchom kompa z bootowalnej płytki np. Hirens i zrób jeszcze test smarta aby się upewnić czy to na pewno jest wina dysku.

Co do tej listy złych zasilaczy to jakaś kpina, ja mam od 8 lat jeden z tych złych modeli i chodzi do dzisiaj.

podlanczalem HD do innego kompa i pojawiał sie ten sam problem w czasie ładowania Windowsa blue screen i reset…;/

Mogę jeszcze podłanczyc dobry dysk do kompa i zobaczyć czy wszystko będzie OK… Wtedy to już raczej będzie wina tylko HD

To normalne, ponieważ nie zgadzają się sterowniki chipsetu płyty głównej, które są zainstalowane na dysku ze sprzętem nowego komputera.

Spróbuj sformatować dysk na innym komputerze.

No to w takim razie masz pewność, że to dysk. Możesz jeszcze spróbować zamontować wentylator pod dyskiem, ale na ścisłość jak masz dysk na gwarancji to się nawet nie zastanawiaj i go reklamuj.

OK sprobuje zrobić formata na innym kompie… Niestety gwarancji nie posiadam ;/

Przedewszystkim ten zasilacz to szrot… sam go miałem i zmieniłem [niestabilne napięcie, często wywalało bezpiecznik [bezpiecznik R1A to cud bezpiecznik 1a sprawnośc ponad 150 % !!

Kamil2993 , co masz do tego zasilacza, w nowym kompie też mam tracera, pracuje już ponad dwa lata i wszystko jest ok. Aż takie złe one są ??

Pytanie za 1000000$ jak zmienić napięcie na ramach :D??

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=jak … amach+&lr=

tracer to poprostu złom … nieważne czy nowy czy stary, czy jest w nowym kompie czy w starym poprostu złom

EDIT;

sorry za post pod postem ale nie mogłem usunąc bo ktoś napisał…

A w biosie nie masz takiej opcji ?? Niektóre biosy posiadają takie opcje.

Przeleciałem po całym BIOSIE nie mam tam żadnej zmiany napięcia… (dzięki za link sam wpadłem na pomysł z GOOGLE jednak mi nie pomogły wiec sie zapytałem)

Kamil2993 , nie zgadzam się z tobą, to jest również kwestia w jaki sposób traktujesz swój komputer. Złom czy nie, ja z zasilaczami z “czarnej listy” nie miałem problemów.

rokko , może podasz konfiguracje sprzętowe obu komputerów ?

Zasilacze TRACER, to jedne z większych bubli na rynku ! Niestabilne napięcia, nalepkowa moc.

rokko , nie wiesz, co chwalisz. Jak kiedyś taki zasilacz spali Ci płytę główną, to wtedy zobaczysz, co to za buble.

EDIT:

Widocznie masz bardzo małe doświadczenie z komputerami, a szczególnie z tymi po awarii zasilacza.

Wszystkie zasilacze z czarnej listy należycie się na niej znajdują.

rokko , rozkręć kiedyś zasilacz Tracer 400W i dajmy na to w Chiefteca 400W, a zobaczysz różnicę (porównaj budowę oraz jakość montażu i komponentów). Ba, weź je do ręki i porównaj. Zaraz zobaczysz, który jest lepszy. A chieftec w cale taki drogi nie jest.

Po pierwsze wcale nie chwale, po drugie stwierdzam fakt, iż ja z nimi nie miałem żadnych problemów, po trzecie konfiguracja komputera tu ma nie aż tak duże znaczenie jak sposób w jaki użytkuje się komputer.

cosik_ktosik , rozkręcałem zasilacz ale nie marki tracer

rokko, nie kłóć się poprostu nie masz racji i tyle …