Blue Screen w losowych momentach


(Altair741102) #1

Witam, od jakiegoś czasu mam poważne problemy z komputerem. Formatowałem jednak to nie pomogło, komputer wiesza się i wyskakuje BlueScreen.  Załączam dmp, zdjęcia z MemTest, skany dysku, i raport z everest

Mój sprzęt ma już trochę lat. Oto On: 

Nazwa płyty głównej: Gigabyte GA-VM900M v1 

Pamięć fizyczna: 3008 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) (2x2GB)?  (Test wykazał zero błędów, chodził 11 cykli)

Karta graficzna: NVIDIA GeForce 7100 GS (128 MB) 

Dysk: 2x WDC WD800JB-00FSA0 ATA Device (74 GB, IDE)  przeskanowane oba, 0 BadSektorów, 0 opóźnień powyżej 50ms

System: Windows 7 x64 - zawsze był na tym PC.

 

 

 

 

 

i na koniec specyfikacja z Everesta

 

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam


(Pawe12403) #2

Odłącz wszystkie urządzenia, zostaw komputer na jakiś czas i powiedz, czy problem nadal występuje.

Sprawdź sterowniki chipsetu.


(Altair741102) #3

Już to robiłem, sprawdzałem nawet w trybie awaryjnym, Odłączyłem też napęd i jeden dysk i bawiłem się ramami, nic to nie dało.  Sterownik Chipsetu domyślny. A przed formatem też się wieszał a  był z internetu 


(S3BA_) #4
  1. W BS-ach nie ma nic szczególnego, więc to nie wina sterowników.

  2. Zrób upgrade biosu. Masz F2 a jest F7. http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2407&dl=1&RWD=0#bios

  3. Jeśli po biosie nie będzie poprawy to wyjmij 1 z 2 kostek ram i działaj przez jakiś czas tylko na 2GB (memtest wykrywa 95% problemów)


(Altair741102) #5

Kostkami się bawiłem wyjmowałem, przekładałem, pracowałem na jednej nic to nie dało. Bios resetowałem ale nie aktualizowałem, obawiam się aktualizacji BIOSu nigdy tego nie robiłem a pewnie można coś zepsuć 


(S3BA_) #6

Możesz jeszcze sprawdzić na pamięciach 1GB lub 2x1GB. Możliwe że Twoja płyta ma problemy z kościami 2GB. Jeśli masz taką możliwość pożycz od znajomego lub zamień się na jakiś czas :slight_smile:


(Altair741102) #7

Wcześniej tak działała i żadnych problemów nie było


(S3BA_) #8

Ostatnia sprawa, jak wyglądają kondensatory na płycie, czy nie są czasem wybrzuszone ?


(Altair741102) #9

Tak oglądam i nie widzę aby były spuchnięte więc to chyba nie to :confused:


(Kurp55) #10

Z opisu wynika, że dużo już sprawdziłeś. Sprawdź zasilacz. Podaj nazwę producenta zasilacza i jego model


(Altair741102) #11

Corsair 450W aktualny, dokładnej nazwy nie widzę, zasilacz zmieniałem też na Aerocool VP-450 450W jednak nie było żadnych zmian, 


(rgabrysiak) #12

Cześć,

 

Tak tylko głośno myślę, skoro nie potrafisz zdiagnozować co powoduje problem może warto skorzystać z pomocy serwisu?


(Altair741102) #13

Był w serwisie, zapłaciłem 150 PLN a Oni przeczyścili mi system jakimiś programami i tyle. Komputer wiesza się jak wieszał... Więcej do serwisu go nie dam, wyrzucone pieniądze w błoto, nawet go nie rozkręcili bo kurz był ogromny jak ja go rozkręciłem, pierwsze co zrobiłem to dałem do serwisu jednak to nie pomogło. 


(S3BA_) #14

Jeśli przez dłuższy czas był mega zakurzony to bardzo możliwe że uszkodzony/przegrzany jest procek. Do Twojej płyty wejdzie nawet C2D E6700 a za taki procek nie zapłacisz dużo na allegro.

 

http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2407


(Altair741102) #15

Witam w 2 PC mam procesor E8600 pod tym samym wejściem będzie pasował? jak tak to nawet zaraz mogę go zamienić i sprawdzić


(S3BA_) #16

Twoja płyta nie spiera C2D E8600. poszukaj procka  z listy kompatybilnych.


(Altair741102) #17

Dajcie jakiś konkretny model tani najlepiej