tydzień temu (02.12.2013) po aktualizacji Avasta do najnowszej wersji programu (acast! FREE ANTIVIRUS), kodzeniu w Asemblerze (FASTM - DOSBox), uruchomiłem ponownie komputer. Po czym po dalszym kodzeniu chciałem zsynchronizować pliki dwóch komputerów po sieci. Niestety już się nie dało, bo Blue Screen-y brały górę.
Odzyskiwanie systemu nic nie daje, czyszczenie rejestrów czy skanowanie antywirusem również.
Dodam jeszcze, że po zainstalowaniu Microsoft Fix-a, umożliwiającego instalację SP1 (wcześniej nie chciała się zainstalować),
Blue Screen pojawia się na etapie logowania użytkownika.
W trybie awaryjnym Niebieskie Ekrany się nie sypią z tego co pamiętam
Tutaj zamieszczam filmik z moim Blue Screenem w pierwszym etapie jego występowania (czyli jeszcze przed instalacją SP1).
W autostarcie znajduje się jedynie ikonka trayowa programu. Usługi i ochrona na pewno nadal działają. Odinstaluj program przy pomocy narzędzia Avast Uninstall Utility - http://www.avast.com/pl-pl/uninstall-utility.
Pobierz CrystalDiskInfo portable, wypakuj i uruchom, zmień ustawienia (Funkcje, Advanced Feature, Wartość Raw i ustaw 10 [DEC]) zrób screenshota z programu (całe okno), umieść na http://postimage.org/ i podaj link na forum.
Niekoniecznie. Uszkodzona grafika w normalnym systemie może wywalać błędy, a w awaryjnym już nie, bo sterowniki system korzysta z niej w bardzo ograniczonym zakresie. Aczkolwiek takie zachowanie może wskazywać na fakt, że problem powodują jakieś sterowniki.
W menu start wpisz verifier Utwórz ustawienia standardowe, Dalej, Automatycznie wybierz sterowniki niepodpisane, Dalej, czy znalazł jakiś niepodpisany sterownik.
Każdej z osobna (zainstalowane są 4 moduły) nie miałem czasu testować (rozkręcanie kompa, itp., itd.), lecz mam nadzieje, że ta fotka dostarczy wystarczających informacji.
Witam Dimatheus!
Okej, przyjąłem;)
Pozdrawiam,
Maciek
falcon89 , WIELKIE DZIĘKI za Poważne Potraktowanie mojego problemu
Wydaje mi się, że ta akcja już za długo trwa, a ja potrzebuję głównego kompa (sprawnego), na którym tak jak dotychczas będą trzymana kopie wszystkich z lapka i nie tylko, ale i będę mógł w normalny, cywilizowany i szybki sposób pracować.
Zatem pozostaje mi ponownie skopiować Najważniejsze Dane z Dysku Systemowego.
Wejść w Acer Recovery i przywrócić partycje do stanu fabrycznego.
Jeśli po tym, znów mi się Windows ® 7 wysypie po raz trzeci w przeciągu 3 miesięcy, przechodzę na Linux-a!
Bo Kafelki mogę mieć w kiblu, a nie na ekranie komputraXD
Nie myślałeś o zainstalowaniu czystego (bez zbędnych rzeczy od Acera) systemu (potrzebowałbyś płytki z systemem w takiej wersji w jakiej posiadasz system, do aktywacji użyłbyś klucza z naklejki, sterowniki są do ściągnięcia ze strony Acera)?
Przed tym zalecałbym zrobienie kopii partycji recovery (na płytach).