Blue screen za każdym razem

Uszanowanie,

Jest problem z Samsung EVO 960 NVME v2. Zakupiony w 2017, gwarancja minęła. Da się go jeszcze uratować / Czy ktoś miał podobny problem? wymiana doświadczeń bywa pomocna.

W obecnej chwili przeinstalowałem system na stary HDD, a dysk problematyczny nie nadaje się nawet na magazyn.

Kod zatrzymania: PFN LIST CORRUPT

a skąd wiesz, że dysk?

No właśnie, to wcale nie musi być SSD, a np. MOBO lub inny komponent albo nawet soft.

Jak pisałem wyżej, przy każdej interakcji z tym dyskiem jest ten błąd. Softu nie da się zaktualizować… podobno najnowszy.

Sprawdź ram memtest86 ( możliwe że to przez pamięć ram lub sterowniki ).

Wywala się jak jest wpięty w płytę podczas uruchamiania? Czy dopiero jak chcesz coś zrobić?

Co pokazuje Magician?

Dobra. Rozkręciłem, wyczyscilłem piny na razie działa normalnie, ale kilka klawiszy przestalo dzialać. Funkcyjny, H,E, 7,8. Ktoś ma jakiś pomysł :stuck_out_tongue: ? Luzowanie śrubek nie pomogło…

Niepoprawnie wsadzona taśma klawiatury?

Wtedy raczej klawiatura nie powinna w ogóle dzialac?

Nie, bywa, że nie działa część. Inne częste powody to: źle wkręcone śrubki i przebite taśmy w klawiaturze, zalanie, złamanie ścieżki przez wyginanie taśmy, rozwarstwienie taśmy na końcu, o ile wersja z białą taśmą, wtedy czasami ratunkiem jest obcięcie milimetra na końcu, albo wyprostowanie ścieżek pod lupą i poprawne zamontowanie, uszkodzenie lub złe zapięcie plastikowego zacisku, wygięcie pinu w zacisku, lub zaśniedziały pin.

Generalnie, lupa i dobrze obejrzeć złącze i taśmę, następnie dobrze wcisnąć, zatrzasnąć, nie składać tylko sprawdzić czy działa.