Witam,
Od kilku miesięcy borykam się z następującym problemem: komputer zawiesza się (obraz/dźwięk zastyga), wyrzuca blue screena (różne) lub restartuje się/wyłącza w mało oczekiwanym momencie - czasem w ogóle nie w stresie, po różnym czasie pracy od 3 minut do nawet paru godzin. Ponieważ w tym czasie walcząc z tym robiłem kilka formatów, zauważyłem, że po formacie 2-3 dni pracuje bez zarzutów, po czym problem pojawia się, nasila i w końcu całkiem uniemożliwia pracę na komputerze.
Próbowałem formatów, instalowałem XP, win7 x64 i x32, oddałem kompa do 2 serwisów, gdzie niestety nieporadni ludzie nic nie poradzili, potem pożyczyłem podzespoły: pamięć, grafikę, zasilacz, dysk, podmieniając po kolei doszedłem do tego, że może to wina płyty głównej. Niestety 2 dni temu wróciła z gwarancji, w serwisie producenta wpisano ‘bios error’ i że płyta przeszła test jakości i jest OK, 2 dni pochodziło i niestety znów to samo.
Możliwe, że przeoczyłem coś oczywistego, bo np. nie jestem wstanie fizycznie zmierzyć napięć/temp. - tu opierałem się na programach typu Everest i niby wszystko jest ok.
Nie mam więcej pomysłów co może być powodem tych crashy systemu, i nie bardzo mam już chęci szukać w ciemno, dlatego zwracam się do Was o pomoc. Poniżej specyfikacja kompa, i oczywiście jeśli ktoś pomocny będzie chciał się tym zainteresować w razie czego wrzucę odpowiednie logi z crashy, jeśli wyłapię, tylko jakby ktoś mi mógł jakiś odpowiedni program najpierw zaproponować byłoby miło.
Płyta główna: Gigabyte GA-870A-UD3 AMD 870 SAM3
Grafika: Palit NVIDIA GeForce GTX 460 (Sonic) 1GB DDR5/256b D/H PCI-E
Proc: AMD Phenom II Quad-Core 945 BOX
Dysk twardy: Seagate 500GB ST3500418AS SATA II 16MB
Kości: 2x Kingstone DDR3 2GB 1333MHz CL9
Dysk: Seagate 500GB ST3500418AS SATA II 16MB
Zasilacz: Chieftec APS-500S 500W
PS.
Jeżeli umieściłem temat w złym dziale, przepraszam! I proszę moderację o przeniesienie. Ten wydał mi się najodpowiedniejszy, bo podejrzewam hardware. xD
@Down:
Zmieniłem, chociaż szczerze mówiąc tytuł był bardzo adekwatny do samego problemu. ^ Niestety mój komputer to składak i tylko niewiedza uniemożliwiła mi ewentualne odesłanie części na gwarancję (o ile to sprzęt).