Blue Screen'y w TOSHIBA Satellite L300D


(Dawidz5) #1

Witam,

w ostatnim czasie dostałem do naprawy laptopa TOSHIBA Satellite L300D. Klient chciał tylko przeinstalowania systemu, ponieważ jak to ujął - ścinał mu się. Robota łatwa, płytka z 7 i jedziemy. Wszystko fajnie, aż do momentu pojawienia się pierwszego BS, który wywołał błąd 0x000000F4. Przypuszczenia moje okazały się nie trafne, ani rejestr nie został uszkodzony ani także dysk, którego potraktowałem Victoria, która nic nie wykazała. Między czasie (laptopa naprawiam od kilku dni z przerwami) przeinstalowałem kilka razy, oczywiście z miernym skutkiem, ciagle BS. Kilka razy pojawił się Fatal System Error c000021a. Idąc dalej, przetestowałem pamięci RAM Memtestem, który także nic nie wykazał. Sprawdzałem także temperaturę, która oscylowała między 40 a 80 stopni, co mogło dawać do zrozumienia, że to temperatura jest główną przyczyną. Niestety, laptop przegrzany wyłacza się sam i nie chce się włączyć dopóki się sam nie ochłodzi. Rozkręciłem, wymieniłem pastę oraz przeczyściłem wentylator, temperatura po tych czynnościach nieznacznie spadła. Ostatnim moim krokiem, który poczyniłem było przełożenie dysku do mojego laptopa. XP, którego chciałem przetestować na robionym laptopie nie chciał rozpocząć instalacji, lecz już na moim bezproblemowo. Po instalacji XP na dysku klienta, ale na moim laptopie, przełożyłem dysk z powrotem do laptopa klienta i przy wczytywaniu XP restartuje się z wczesniejszym “mignięciem” blue screena. Piszę więc tutaj, drodzy koledzy, ponieważ mi osobiście skończyły się pomysły na wyratowanie lapka. Służe odpowiedzią na pytania i czekam na Waszą pomoc.


(adamk1985) #2

Wrzuć SMART dysku… i podaj jego model.

Bios aktualizowany do najnowszego dla tego modelu przed instalacją ? Bateryjkę na płycie sprawdzałeś (miałem kiedyś podobny problem w skrzynce na płycie ASUS-a) ?

Spróbuj zrobić bootowalny pendrive z systemem lub zainstaluj go z napędu optycznego pod USB - w starej skrzynce też nie mogłem zainstalować systemu przy użyciu wewnętrznego napędu (do tej poty nie wiem czemu bo napęd jest 100% sprawny i działa do dziś) a przy napędzie usb poszło jak po maśle…

P.S. Pojawiający się BSOD po zmianie platformy jest oczywistością - > jedyny “myk” jaki możesz spróbować z systemem to przełożyć dysk do naprawianego po skopiowaniu plików przez instalator i pozwolić na dalszą procedurę instalacji już na maszynie klienta…


(Dawidz5) #3

Jeśli chodzi o SMART - Victoria go nie wykrywa, nie może przeczytać. Baterii nie sprawdzałem. Model dysku to HITACHI HTS543225L9SA00. BIOS jest najnowszy dla tego modelu.

 

Windows 7, którego instalowałem kilka razy przechodził instalacje bezproblemowo, po czym na poziomie pulpitu i zainstalowaniu aktualizacji wyłączał się. Początkowo myslałem, że to wina aktualizacji, no ale skoro nawet XP nie czyta tak ja powinien…


(Kylo#K86) #4

Niektóre Samsungi i Hitachi nie wspierają S.M.A.R.T. dysku, stąd problemy z odczytem. Może być tak ze dysk pada a o tym nie informuje. Radzę sprawdzić instalację na innym dysku. A jak pójdzie a gość chce nadal na tym to klonowanie by pominąć problem samej instalacji.


(Dawidz5) #5

Wystarczyłoby podłaczenie innego dysku z zainstalowanym systemem żeby sprawdzić czy wyrzuci BS czy jednak kombinować z nową instalacją?

 

Teraz, gdy jeszcze raz leci test dysku z Victorii wykrył jeden błąd w statystykach na poziomie 600. Zobaczymy czy jeszcze coś pokaże

edit.

Nic nowego po testach.

 

Na innym laptopie już ten dysk nie zadziałał, dzieje się to samo, co na laptopie klienta.


(adamk1985) #6

Czyli dysk do wymiany…


(Dawidz5) #7

Tak jak myślałem. Dzięki za pomoc.