Jak w tytule, mam bluscreen ok. pół minuty po uruchomieniu. Nie ważne czy się loguję, czy też zostawiam system na ekranie logowania. W Safe Mode system działa bez problemu. Nie instalowałem nowych urządzeń, programów. Dysk zeskanowany - zero badsectorów. Zamieszczam kod błędu:
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje o problemie:
BCCode: 51
BCP1: 00000001
BCP2: 8A61A190
BCP3: 01956000
BCP4: 00000374
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 256_1
Zamieszczam dodatkowo plik WER-64350-0.sysdata.xml
Skoro w Safe Mode wszystko jest w porządku, to ja stawiam na problem ze sterownikami. Chociaż ludzie w internecie sugerują przy błędach ntkrnlpa.exe problemy sprzętowe (sprawdzanie pamięci, zasilacza itp.). Czy instalowałeś ostatnio jakieś nowe sterowniki, programy, urządzenia, cokolwiek? Start - w okno wyszukiwania Programy i funkcje - można posortować względem daty instalacji (kolumna “Zainstalowano”) i sprawdzić czy mniej więcej od czasu, od kiedy zaczęły się pojawiać błędy, było instalowane coś nowego.
Wczoraj normalnie używałem komputera do tych samych rzeczy co zawsze i normalnie po bożemu go wyłączyłem. Dziś włączam i takie jaja. Dlatego tu piszę. Nic nowego nie instalowałem. Nigdy nie miałem większych problemów z komputerem. Dlatego prośba jakby ktoś mógł przejrzeć podesłane przeze mnie pliki. Bo zanim złapię za płytę z Win7 chciałbym się upewnić w czym jest problem.
sugerowałbym sprawdzenie w miare możliwości podpiętych urządzeń… czesto szturchnięcie może wywołać takie objawy w przypadku źle wpiętych urządzeń w kompie lub poprostu przy ich awarii… druga sprawa, że może system dokonał jakiejś aktualizacji i trzeba sprawdzić dostępność aktualizacji dla sterowników… Ja miałem w ostatnim czasie kilka updatów więc może i u Ciebie coś się zadziało…
Wypiąłem wszystko co było zbędne do uruchomienia komputera (drukarka, pad, karta dźwiękowa itd.) i zostawiłem tylko myszkę, klawiaturę i monitor. Robiłem test pamięci Memtestem z wpiętą każdą kością oddzielnie i jak były razem. Zero błędów itp. Dzieje się to samo, tylko, że teraz to już błąd 0x050. Próbowałem uruchomić system na ostatnio znanej działającej konfiguracji i nie poszło, ale zmienił się właśnie kod błędu. Podejrzewam, ze to i tak ten sam proces wywala system, ew. aktualizacja. Może coś się aktualizowało ostatnio automatycznie (mam dość sporo takich programów) i tu leży przyczyna. Zamieszczam jeszcze raz pliki/dane dot. błędu. Prosiłbym o przeanalizowanie przez kogoś, gdyż komputer jest mi niezbędny do pracy. Wiem, że możecie to zrobić;) Nie mogę zainstalować Windows Debugger Tools na Safe Mode. Tak bym doszedł sam, co mi system wywala.
Przyczyna błędu zdaje się, że jest identyczna (patrzę na minidumpy).
To na pewno musi być jakiś sterownik albo program, skoro w Safe Mode jest w porządku. Tryb awaryjny (Safe Mode) charakteryzuje się właśnie tym, że ładuje tylko te rzeczy, które są niezbędne do pracy komputera, nie ładuje więc wszystkich sterowników itp.
Przywracanie systemu?
Można w Google wrzucić \SystemRoot\system32\ntkrnlpa.exe i poczytać, są wyniki typu: