Bluescreen albo restart


(Slayerq) #1

Zaczne od mojej konfiguracji sprzętowej:

AMD Athlon 2000XP+

ASRock K7VT2

256DDR (chyba noname)

Dysk 80GB (nie znam marki)

Codegen 230W

Wszystko było ok, aż do wczoraj. Grałem w MuOnline, gdy pojawił się bluescreen (0x0000008E (0xC0000005, 0xF5D12AE5, 0xF609B4S, 0x00000000)). Od razu sprawdziłem temperatury - w normie. Procek - 50, płyta główna - 40, dysk - 40. Zacząłem grać dalej. Bo jakichś 20-30 minut zrestartował się komputer.

Nie czekając dłużej zrobiłem formata, zainstalowałem SP2, NOD32'a oraz Kerio Personal Firewall, Opere. Dopiero potem podłączyłem neta. Zainstalowałem Counter-Strike'a 1.6, pograłem - wszystko wporządku. Zainstalowałem MuOnline - od razu przy ładowaniu gry bluescreen z takim samym komunikatem jak wyżej napisałem.

Przeszukałem wszelkiego rodzaju fora i nie znalazłem odpowiedzi. Owszem, są tematy dotyczące tego błędu, ale różnią się od mojego przypadku. Na stronie Microsoftu jest napisane, że przyczyną tego błędu mogą być wadliwe pamięci RAM. Załączyłem MEMTEST'a - nie wykazał żadnych błędów.

Dodam, że błąd pojawia się tylko w grze MuOnline, w innych grach / programach - nie. Mimo wszystko boję się o swój sprzęt i proszę o pomoc.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam,

vileN.


(Bary1986) #2

Jak na ta konfigurację sprzetowa to zasilacz powinien miec minimum 300 W takie jest moje zdanie i jesli chodzi o błędy być moze jest to wina zasilacza


(Slayerq) #3

Wszystko chodziło 2 lata bez problemu. Dziwi mnie, że problem występuje tylko w tej jednej grze, w innych (Counter-Strike 1.6, Warcraft 3, Starcraft) nic takiego się nie dzieje.

Pozatym czytałem test zasilaczy w Komputer Świat i zasilacz 300W był przeznaczony dla komputerów o następującej konfiguracji:

Celeron D 2,5 3GHz,

1xDDR2,

ATI Radeon 9600,

nagrywarka DVD,

dysk twardy.

Mój zestaw jest niestety gorszy i owy zasilacz powinien wystarczyć.

Czekam na inne propozycje.


(matiit) #4

Sprawdz RAM memtest em

A jak nie to :

rzeczywiscie nie dokladnie przeczytalem :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: Sorki

W takiej sytuacji Wskazywalbym na zasilacz (wim o tym tescie ale w nim byl podany CELERON.... )


(Slayerq) #5

Przeczytałeś dokładnie? Sprawdziłem MEMTEST'em i robiłem formata...


(Sawyer47) #6

zasilacz raczej nie bo ja mam podobnego kompa i zasilacz 220W, a i skoro wcześniej przez 2 lata chodziło to czemu teraz ma nie chodzić ? Hmm żeby ostatecznie wyeliminować teorie zasilacza możesz odłączyć coś na czas gry Ale skoro błąd dotyczy tylko 1 gry to to na pewno nie zasilacz... hmm bardzo dziwne... no ale to Windows, po nim można się tego spodziewać...


(Kmnet) #7

Witam.Miałem taką samą płytę.Też miałem problem z restartami,u mnie przyczyną były ustawienia w biosie-pamięci pracowały asynchronicznie.Zmieniłem ustawienie,pomogło.Może to...?Powodzenia :lol: