Bluescreen- czy to juz koniec?


(Pszemek) #1

witam, mam taki oto problem. przszukalem juz net i nie moge znalesc odp na tego bluesrean'a. Problem jest taki: mam kompa Pentium 400MHz (64+32)Ram (a wykrywa 88). Mam dwa dyski. Na jednym odpala sie xp i chodzi normalnie. jak podlacze dwa (jeden master na IDE1 drugi slave na IDE2, albo inne kombinacje) to xp niby w "menadzerze urzadzen" widzi dysk ale w "moim komputerze" nie ma ikony dysku(tego co jest z nim problem). jak prubuje uruchomic kompa z tego niepewnego dysku to nie daje rady- jak w bios'ie ustawiam zeby z dysku czytal to wyswietla komunikat zeby zmienic dysk i nacisnac klawisz. Jak wloze plyte xp i chce instalowac to w oknie gdzie jest dysk do wyboru jest komunikat ze "system nie moze uzyskac dostepu do tego dysku". jest opcja "usun partycje" ale jak ja wcisne to wyskakuje bluescrean: "Pojawil sie problem i system Windows zostanie zamkniety, aby zapobiec uszkodzeniu komputera. (...) Informacje techniczne:

*** STOP: 0x0000008E (0xC0000005, 0xFE0DDC0B, 0xFDCD2800, 0x00000000)

*** setupdd.sys - Address FE0DDC0B base at FE0B4000, DateStamp 3b7d8507


(system) #2

"Pojawil sie problem i system Windows zostanie zamkniety, aby zapobiec uszkodzeniu komputera. (


(Tomik68) #3

Po pierwsze problem z pamięciami pewnie nie do pary im w tym kompie!!

Po drugie podłącz dyski na osobnych kablach --- nie w układzie master - slave i zobacz czy dalej są problemy z dostępem do dysku??


(Pszemek) #4

to jest stary komp. dysk na ktorym rusza xp to 3.2 GB samsung'a. 6.3 Hitachi nie rusza wogole(jest ten bluescreen)- dlatego sie dziwie. plyta glowna-nie wiem jaka (bo to nie moj komp-ale nie ma nawet wyjscia agp tylko 4pci) grafa zintegrowana, zasilacz 235 ATX. z ramami tez jest jakas dziwna sytuacja bo mam dwie kosci. jka wloze jedne w pierwszy slot drugie w drugi to wykrywa 88 a jak odwrotnie to 54(chyba 54, juz nie pamietam, ale na pewno mniej niz 88MB! !!

co do dysku to juz podlaczalem wszystkie mozliwe sposoby- na IDE 1 jako master, na ide2 jako master, z drugim dyskiem jako master z drugim dyskiem jako slave. Na tych samych listwach i na dwoch innych. jak byly dwa dyski (nie wazne czy na jendej listwie czy dwoch) to w xp w menadzerze jka chcialem dodac HDD to bylo ze jest Hitachi i ze dziala dobrze ale ikony nie bylo i jak wpisalem w pasku d: albo e: itd to nic nie bylo. Tylko c (ten 3.2GB)


(Tomik68) #5

W starych kompach często występował konflikt nie parowanych pamięci RAM --- z tym nic nie zrobisz a wręcz proponował bym jedną tę mniejszą usunąć --- unikniesz problemów w czasie instalacji windy!! popróbuj ten sposób na podłączenie dysków o który napisałem !!

PS gratuluję odwagi by XP odpalać na takim zabytku aż dziw że działa!!

Złączono Posta : 06.03.2007 (Wto) 22:25

sorka nie doczytałem albo złaczony post ---- o dyskach

Złączono Posta : 06.03.2007 (Wto) 22:26

a masz pewność że ten drugi jest sprawny w 100%??


(Pszemek) #6

usunac ramy... ale czy to cos da skoro na innym dysku smigaja?

ps. kiedys nie mialem starszego systemu ze stajni MS wiec xp zainstalowalem na podobnym sprzecie - tez sie zdziwilem ze dzialalo


(Tomik68) #7

możesz też skasować do zera ten nie działający dysk np diskedit-em i założyć partycje oraz sformatować pod windowsem!! może problem leży w źle założonych partycjach *** xp wybredny jest!!

Złączono Posta : 06.03.2007 (Wto) 22:38

z doświadczenia --- taka konfiguracja czyli brak pełnego zasobu RAM to niestabilna praca pamięci ---- na wszelki wypadek usunął bym!!


(Pszemek) #8

dzieki za odezwe. bed sector byl zaraz na poczatku. polecam program hdd regenerator