BlueScreen po podkręceniu e5200


(Sieja1) #1

Mam problem po podkręceniu Pentiuma Dual Core E5200, a mianowicie, gdy prubuję ustawić taktowane wyżej niż 3GHz przy uruchamianiu windowsa pokazuje się bluescreen. Temperatura w spoczynku po podkręceniu do 3.0 - 36-38 stopni. Oto moja konfiguracja:

Procesor: Intel Dual Core E5200 (chłodzenie box)

Płyta główna: MSI P31 Neo-F v2

Ram: Patriot 2GB DDR II 800 Dual LLK CL4 (2 x 1 GB)

Karta Graficzna: GAINWARD RADEON HD 4850 512MB DDR3 256BIT

Zasilacz: COOLER MASTER eXtreme Power 500W

Dodatkowo 2 wiatraki - z przodu wdmuchujący powietrze, a z tyłu wydmuchujący - Revoltec AirGuard 80mm

Ustawienia biosa:

D.O.T Control - Disabled

Intel EIST - Disabled

Adjust CPU Ratio - 12.5

Adjust CPU FSB Frequency - 240

FSB/Memory Ratio - 1:1.67

Adjusted DRAM Frequency - 799

Adjust PCI-E Frequency By - Manual

Adjust PCI-E Frequency - 100

Auto Disable DIMM/PCI Frequency - Enabled

CPU Coltage - 1.2250

DRAM Voltage - 2.10


Ustawienia timingów ramu:

5-5-5-15 na sztywno


Reszty nie ruszałem

No i teraz moje pytanie - czy te blue screeny to przez pamięci czy procesor? Może podnieść jeszcze trochę napięcie na procku chodź gdy ustawię chodź raz więcej to już jest na czerwono. Chciałbym go podkręcić przynajmniej do tego 3.2GHz.


(andrzej928) #2

to lepiej kup jakieś super chłodzenie

http://www.allegro.pl/item682572592_scy ... 2_2_3.html

http://www.allegro.pl/item688713207_zal ... _w_wa.html

http://www.allegro.pl/item682744441_zal ... _w_wa.html

i dopiero zacznij podkręcać.


(Sieja1) #3

Sam jesteś super - jak sie nie znasz to nie pisz.

Wyłączyłem Spread Spectrum, podniosłem napięcie do 1.2375 i poszedł na 3.1GHz, ale na 3.2 nie idzie nawet gdy dałem mu napięcie 1.2500