BlueScreen pod Vista. Co go spowodowało?


(Oxygene8) #1

Witam podczas słuchania muzy na winampie niespodzewanie pojawił mi się Blue Screen i komp się zrestartował.

Oto komunikat o błędzie:

Sprzęt mam nowy. Oto moja konfiguracja:

Procesor E4400

Płyta Abit IP35E

Ram Corsair 2 GB dual channel 667 MHz

Grafika GF 8600 Sonic+ Palit

Zasilacz Fortron 350 Wat (zasilacz jest dobry podczas grania w wymagające gry zero zawiech).

AHA w menadżerze urządzeń w kartach sieciowych znalazłem bardzo dużo zapisów: Karta Microsoft ISATAP i są obok żółte znaki ostrzegawcze.


(Kierka) #2

poczytaj to http://pobieralnia.pl/artykul-29-blue-d ... ekran.html


(Guig2004) #3

Siema !!

Przyczyną twoich problemów może być albo nieprawidłowo działająca pamięć ram (zbyd agresywne timingi, zbyt wysoka częstotliwość lub nieprawidłowe napięcie zasilania), przegrzewający się procesor albo nieprawidłowo działający któryś ze sterowników urządzeń. Napisz coś więcej o sytuacji kiedy naczęściej pojawia się ów "BOSD" to coś pomyślimy.


(Kamilx) #4

Dołączam sie do pytania , napisz czy cos na to poradziles :slight_smile: ja mam te problemy lapka z konfiguracja bardzo aktualna z wyzszej polki no i ciezko mi jest okreslic o co chodzi gdyz bluescreeny pojawiaja sie w dziwnych momentach aczkolwiek podczas obciazenia praca .

Film , gra itd

wiecie moze cos na ten temat?

glownie to chodzi mi archiwum raportow bluescreenow gdzie ono jest na dysku?


(Scp X) #5

No cóż. Ja tam jeszcze nie miałem problemów z BlueScreen'ami podczas pracy z Vistą. Ale zanim udało mi sie zainstalować ten system, to trochę się namęczyłem. Po wielu próbach spalonych na panewce zacząłem szukać radykalnego rozwiązania. Oczywiście wszystko co przyszło mi do głowy nie dało rady Windowsowi. Wymyśliłem wreszcie, że to na bank musi być wina płyty głównej. Chciałem kupić nową, ale cos mnie tknęło i zacząłem szukać nowszego BIOS'u niż mam do tej płyty co mam. Zanalazłem, zainstalowałem i podszedłem do kolejnej próby instalacji Visty. Udało się. Po trzech tygodniach oglądania BlueScreenów. Ale miałem nie o tym. Sprawdź kamilx , czy nie masz nowszego BIOS'a do swojej płyty. Mi pomogło. A Twój BIOS może nie do końca jest z Vistą kompatybilny. Na pudełku od mojej płyty też było napisane,. że "Windows Vista Capable".


(Kamilx) #6

dzieki za pomoc :slight_smile: zflashowalem biosa do najnowszej wersji ze strony producenta , mam nadzieje ze to pomoze , pare wersji nowszy jest mozliwe ze mialem jakas wersje z lini produkcyjnej bo z przodu starej wersji byla 3 a w nowej juz 6 ale to tak przy okazji :slight_smile:

mozliwe ze to tez wina ramu

ogolnie to dzisiaj mi wyskoczyl BAD POOL CALLER

Ale z tego linka co jest wyzej to w sumie przy zadnym z komunikatow nie jest jasno napisane od czego ów błąd zalezy.