Witam od kilku dni mam dziwny problem z uruchomieniem PC. Zaczęło sie od tego że jednego dnia po włączeniu PC sygnał nie docierał do monitora po prostu monitor migał na czerwono i brak obrazu, dziwne to, pomyślałem że może kabel dobrze nie podpięty ale chwile później robię reset i już ekran przesyła obraz normalnie i system sie ładuje. Potem podczas pracy dwa i trzy dni temu po kilku godzinach pracy PC zdarzyło sie zawieszenie systemu (po prostu kilkusekundowe zamrożenie obrazu dźwięk “drrr” i reset PC). Po restarcie system działał ok.
Kolejne dwa dni uruchomienie PC rano i znowu problem z ekranem brak przesyłu ekranu przy pierwszym uruchomieniu, reset i system miał juz problem z uruchomieniem sie na ekranie ładowania Wind XP sp3 reset kilkusekundowy blue screen, kolejne uruchomienie to samo, uruchomiłem w trybie awaryjnym, reset chyba jakoś zaskoczył system i cofnąłem przywracaniem system o dwa dni, problem dalej występował, cofnąłem przywracaniem wczoraj do 31 sierpnia, niby wszystko ok do dzisiaj, znowu ten sam problem braku przesyłu obrazu czarny ekran, reset system teraz bardzo wolno sie ładuje, czasami sie nie załaduje i reset, czasami dojdzie do pulpitu wszystko sie wczyta i reset. Uruchamiam z ostatni działającej konfiguracji i za którym razem dostałem sie do systemu i mogę napisać tę wiadomość.
Zauważyłem że po przywróceniach systemu miałem komunikatu o błędach svchost.exe i dzisiaj błąd wuaudt.exe w aplikacji wystąpił wyjątek unknown software exception pod jakimś tam numerem
Chyba to wszystko może być spowodowane jakąś zmianą w programie może, ostatnio avast 4.8 miał u mnie problem “AAVM subsystem detected a RPC error”
zrobiłem to co napisali na stronie avast lecz nie działa nie wiem tylko jak sprawdzić te komponenty systemu łącznie z RPC na win update #-o
gdy jest ten problem nie działa ochrona dostępowa avast automatyczne aktualizacje
Odinstalowałem avast 4.8., program od odinstaowywania avastów, potem cccleaner, i zainstalowałem nowy avast 5.0 zaktualizowałem ok zeskanowałem ok zero wirusów zagrożeń. Nowy avast działał dobrze do dzisiaj po włączeniu i problemach z uruchomieniem PC znowu nie działa chyba znów ten problem AAVM subsystem detected a RPC error POMOCY :? :oops:
Problem z brakiem sygnału w monitorze to może być wina karty graficznej. Jeśli masz możliwość to pożycz od kogoś inną, sprawną kartę i przetestuj przez kilka dni czy problem dalej się pojawia.
najpierw odinstalowałem avast 5.0 wyczyściłem po nim cccleanerem problem dalej występuje ale
OK a więc sprawdziłem kable jeden od monitora był niedokręcony, ale problem z brakiem przesyłu obrazu czasem występuje czasami przy pierwszym uruchomieniu pc czasami po restarcie ale nie zawsze, może to coś z kartą być (nie mam możliwości sprawdzić innej) raz po zwiechach wyskoczył mi blue screen z informacją o o jakiś błędach coś z grafiką i info o aktualizacji biosu :?
ale próbowałem za pomocą konsoli odzyskiwania naprawić svchost.exe i winlogon.exe ale nic to nie dało choć komp chyba mniej sie zawiesza na wczytywaniu nie jestem tego pewien #-o
kilka zwiech i restartów aż doszedłem do pulpitu i wyskakuje błąd pliku services.exe rozpoczyna odliczanie do zamknięcia systemu, skończyło sie odliczanie brak reakcji kompa
Nie o jakiś błędach tylko wstaw fotkę tego BSOD’a bo jest to kluczowe do rzucenie choć trochę światła na to z czym jest problem,szczerze mówiąc to nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości bo jeżeli problem występuje tuż po włączeniu komputera z tym brakiem sygnału na monitorze to dla mnie jest to usterka sprzętowa nie systemowa i nie zawsze takim zachowaniom towarzyszy uszkodzona karta graficzna ,a dysk twardy lub procesor.
Żeby uchwycić tego BSOD’a musisz za każdym razem jak włączasz komputer(bo z twojego opisu domyślam się że nie zawsze pojawia się BSOD jak włączasz kompa) naciskaj F8 w celu dostania się do panelu trybów awaryjnych systemu i wybierz ‘‘Wyłącz ponowne uruchamianie po awarii’’ i w tym momencie jak już się pojawi BSOD to się nie zresetuje , a będziesz miał czas na zrobienie fotki.
jak wyskakuje ten blue screen to nawet nie muszę zmieniać tej opcji aby nie resetował automatycznie bo ekran sie nie resetuje sam tylko ręcznie muszę uruchomić pc ponownie
Nikt naprawdę nie spotkał sie z takim komunikatem na blue screenie ? pytam bo dzisiaj pojawia sie on u mnie na kompie coraz częściej
To problem systemowy czy sprzętowy ? chciałem zainstalować Kaspersky 2011 ale mówi że wykrywa infekcje i chce ściągać narzędzie kasperskiego do usuwania infekcji ale i one nie chce sie zainstalować że niby mam być na koncie administratora jak jestem na nim (bo jedno konto mam w systemie). Jestem w kropce i myślę o formacie. Może jeszcze uda sie to naprawić
EDIT
ani naprawa systemu ani format nic nie dały, pamięć ram uszkodzona, zasilacz też, do wymiany :shock: