Bluescreen w grze "Skoki narciarskie 2006" na GF FX5500


(Piotr W 1995) #1

Kupiłem do mojego wysłużonego staruszka GF FX5500 firmy Gainward. Instalacja przebiegła bezproblemowo. Jest niesamowity w porównaniu do starego Gf 2 mx. Jednak mój humor popsuła gra wymieniona w temacie. Wprawdzie chodzi menu główne, ale po wybraniu trening --> szkolenie i po załadowaniu się gry pojawia się bluescreen. Chętnie załączyłbym jakieś zdjęcie, ale nie wiem za bardzo w jaki sposób załanczać zdjęcia.


(adam749) #2

Napisz plik, który powoduje błąd lub nr błędu.


(Cosik Ktosik) #3

Zainstaluj Directx: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... tributable

Odczytaj plik DMP i daj na forum: Klik


(Piotr W 1995) #4

Nie sciągałem tego DirectX, bo to wersja internetowa, a ja:

1.mam wolne łącze

2.za mało czasu na ściąganie

Mogę narazie podać zawartość pliku DMP. Oto on:

Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.9.0003.113 X86

Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.



Loading Dump File [C]

Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available


Symbol search path is: ***Invalid***

****************************************************************************

* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *

* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *

* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *

****************************************************************************

Executable search path is: 

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image \WINDOWS\system32\ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) UP Free x86 compatible

Product: WinNt

Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055a420

Debug session time: Sat Jul 19 22:11:13.947 2008 (GMT+2)

System Uptime: 0 days 2:26:21.526

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image \WINDOWS\system32\ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Loading Kernel Symbols

...........................................................................................................................

Loading User Symbols

Loading unloaded module list

..............

ERROR: FindPlugIns 8007007b

*******************************************************************************

* *

* Bugcheck Analysis *

* *

*******************************************************************************


Use !analyze -v to get detailed debugging information.


BugCheck 7F, {d, 0, 0, 0}


*** WARNING: Unable to verify timestamp for mssmbios.sys

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for mssmbios.sys

ANALYSIS: Kernel with unknown size. Will force reload symbols with known size.

ANALYSIS: Force reload command: .reload /f ntoskrnl.exe=FFFFFFFF804D7000,213F80,42250FF9

***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.


*************************************************************************

******

******

***Your debugger is not using the correct symbols***

******

***In order for this command to work properly, your symbol path***

***must point to .pdb files that have full type information.***

******

***Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not***

***contain the required information. Contact the group that***

***provided you with these symbols if you need this command to***

***work.***

******

***Type referenced: nt!_KPRCB***

******

*************************************************************************

*************************************************************************

******

******

***Your debugger is not using the correct symbols***

******

***In order for this command to work properly, your symbol path***

***must point to .pdb files that have full type information.***

******

***Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not***

***contain the required information. Contact the group that***

***provided you with these symbols if you need this command to***

***work.***

******

***Type referenced: nt!_KPRCB***

******

*************************************************************************

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Probably caused by : ntoskrnl.exe ( nt+aff1 )


Followup: MachineOwner

---------

(Cosik Ktosik) #5

Błąd 7F, czyli zapewne UNEXCEPTED_KERNEL_MODE_TRAP

Pojawia się w przypadku zbyt mocnego podkręcenia sprzętu lub problemów sprzętowych z płytą główną. Załaduj więc na początek, ustawienia zoptymalizowane w biosie.


(Piotr W 1995) #6

Nie podkręcam. Dziesięć minut temu załadowałem domyślne ustawienia Biosu, winda sie włanczała w rozdziałce 640x480 tak jak przy instalacji grafy. Długo sie wtedy nad tym główkowałem. Do momentu wejścia w Menadżer Urządzeń. Winda wskazała, że, bios za dużo ramu przydzielał karcie Agp w skutek tego jej stery nie mogły odpalić. Zmiejszyłem do minimum ilość pamięci ram przydzielanej karcie i poszło. Jak teraz przywróciłem domyślne ustawienia to wszystko znów wróciło.


(patrx95) #7

możliwe że karta była fabrycznie podkręcana


(Cosik Ktosik) #8

Na upartego możesz spróbować przywrócić plik jądra.

Wejdź do konsoli odzyskiwania (uruchamiasz komputer z płyty instalacyjnej windows - jak się zapyta po raz pierwszy, czy naprawiać, to wchodzisz).

Wpisz MAP ARC

zapamiętaj pod, którą literą jest napęd CD (oznaczymy go jako X);

Wpisz:

expand X:\i386\ntoskrnl.ex_ C:\WINDOWS\System32\

a jak nie działa

expand X:\i386\ntoskrnl.ex_ C:\WINDOWS\System32\ntoskrnl.exe

x-cdrom, c- dysk systemowy

Zauważ, że po expand i przed C:\windows... jest spacja

expandX:\i386\ntoskrnl.ex_C:\WINDOWS\System32\

Wpisz exit i zrestartuj komputer.


(Piotr W 1995) #9

cosik_ktosik: wiedz, że płytka z której system instalowałem jest tak porysowana, że nie ma nawet możliwości jej odczytania. Nie wpadło mi nawet do głowy by zrobić jej kopie zapasową

patrx95: możliwe, że płyta mogła zareagować w ten sposób na podwyższenie się temperatury panującej we wnętrzu kompa, której sprawcą może być fabrycznie podkręcona karta. nie wiadomo


(Monczkin) #10

Nazwij temat konkretnie. Przeczytaj proszę regulamin forum.


(Piotr W 1995) #11

Problem rozwiązałem. Zainstalowanie systemowych sterowników do monitora i ustawienie jakości grafiki na "bardzo niska" załatwiło sprawę.