BlueScreen'y - Czym spowodowane?


(Animologic) #1

Witam, już kolejny raz w trakcie pracy na systemie Windows Vista x64 wyskoczył mi ulubiony przez wszystkich użytkowników Ekran Śmierci (Blue Screen). Niestety nie zdążyłem zapisać / zapamiętać co tam pisało, ale mam kilka plików małych zrzutów pamięci, lecz nie wiem jak je otworzyć.

Oto komunikat wyskakujący po ponownym uruchomieniu komputera

00004.jpg

Trudno Mi powiedzieć czym mogłoby być to spowodowane, ponieważ system robiony był od nowa razem z dyskiem, a w dniu kiedy pojawił się pierwszy Blue Screen instalowałem bardzo dużo nowych urządzeń, programów oraz gier.

Daję log z HijackThis, bo ComboFix nie jest wspierany dla 64-bitowych systemów

Log HijackThis


(L A T O) #2

zacznij od aktualizacji BIOSu

i pomyśl czy nie instalowałeś ostatnio jakichś programów lub gier :smiley:

zrób jeszcze test Pamięci Ram - najlepiej memtestem pod dos


(SeBoLaS) #3

:x


(Andriusza1) #4
Niestety nie zdążyłem zapisać / zapamiętać co tam pisało

No problemo :slight_smile: Kliknij prawy p myszy na Komputer -> tam na Zaawansowane ustawienia systemu -> Zakładka Zaawansowane -> i tam uruchamianie odzyskiwanie kliknij na Ustawnienia i w miejscu Awaria systemu odhacz Automatycznie uruchom ponownie. A co nie masz aparatu jakiejś cyfrówki, żeby zrzut zrobić?


(Animologic) #5

Mam, ale nie zdążył bym zrobić zdjęcia. Mam pliki *.dmp i nie wiem jak je otworzyć zapytajnik.png


(Cosik Ktosik) #6

Aby dowiedzieć się więcej, czego dotyczył bluescreen, odczytaj plik DMP. Zrób to wg tej instrukcji :arrow: Czytanie DMP

Sprawdź rozwiązanie (także w linkach): kody błędów.

Jeżeli nie rozwiążesz problemu, to daj raport na forum wg tych zasad :arrow: viewtopic.php?f=16&t=253052


(Andriusza1) #7

(Olixxx94) #8

Log czysty.


(Animologic) #9

Witam, po kilku dniach spokoju powtórka z rozrywki.

Niestety zrestartował się.

Wersja x64 nie chce się zainstalować, a w x86 wyskakuje błąd.

Czy może to być problem z nie przestawieniem czegoś w Biosie na x64 zapytajnik.png

@Edit: Zapomniałem dodać, że przy starcie co jakiś czas słyszę dźwięk podłączanego urządzenia.


(Cosik Ktosik) #10

Wrzuć pliki DMP na jakiś serwer, odczytam je i wrzucę na forum.


(Animologic) #11

Proszę


(Toffik325) #12

W tym programie nie wyskakuje błąd. Zamiast odczytywania pliku DMP poprzez "otwórz za pomocą", musisz odpalić ten programik>file>open crush dump>C:/Windows/minidump/ten plik.dmp.

Jak się odczyta, wrzuć na www.wklejto.pl


(Animologic) #13

Sprawdziłeś może, bo dzisiaj znowu mi wyskoczył.

Jeżeli mówię, że wyskoczył, to wyskoczył.


(Nethalythic) #14

Odczytałem.

Jest to plik systemu windows, jednak stawiam na kartę sieciową (miałem na XP podobne BSy bodajże i to właśnie przez sieciówke).

Nie korzystasz aby z karty sieciowel Realteka? Jeśli tak, proponuje aktualizacje/reinstalacje sterowników.


(Cosik Ktosik) #15

A ja mam pacer.sys Była poprawka dla Visty, zwiększająca stabilność: http://support.microsoft.com/kb/952709/pl

Podobna powinna być i dla Server2008

Kiedy uaktualniałeś system?


(Animologic) #16

Tak mam kartę Realteka, stery mogą być niekompatybilne z x64, dlatego. Ok, spróbuje.


(Nethalythic) #17

Owszem :slight_smile: U mnie na Viście 64 bit ta sama sytuacja. Sterowniki, które po instalacji systemu już były, zawsze okazują się złe i walą BSAMI. Proponuje ściągnąć nowe lub zainstalować te z płyyty ze sterownikami do płyty głównej.


(Animologic) #18

Przy próbie instalacji sterowników do karty sieciowej już od ponad godziny stoi.

00008.jpg


(Nethalythic) #19

A próbowałeś odinstalowywać stary? Jeśli nie, zrób to przez menadżer urządzeń. Upewnij się także, że masz dobrą wersje. Realtek potrafi namieszać z numeracją :?


(Animologic) #20

Ściągam do GA-EP35-DS3P (Rev. 2.1) bo innej nie widziałem. Na płycie mam Ver. 1.1 - w ogóle co mam ściągnąć bo może nie to co trzeba ??