Witam. Mam problem przy wyłączaniu komputera. Mianowicie pokazuje się bluescreen: http://wklej.org/id/685349/. Cały czas dotyczy tego samego. Próbowałem naprawić problem i w systemie i w Biosie. Żadne rozwiązanie nie pomaga. Robiłem nawet format systemu ale nie pomógł. Więc co tu zawinia? Proszę o pomoc.
Prawdopodobne przyczyny:
a) Błąd pamięci RAM
b) Problem z zasilaniem (kondensatory)
c) Błąd sterownika
takiktoś , sprawdź sobie pojedynczo RAM(jeżeli masz kilka kości) programem memtest oraz sprawdź w jakim stanie są kondensatory na płycie głównej. Jeżeli nie będą wybrzuszone/wylane, możesz jeszcze wstawić inny zasilacz. Jeżeli Kondensatory będą wybrzuszone, możesz samodzielnie je wymienić razem z tymi w okolicy uszkodzonych bez względu na to czy są dobre, czy nie, ale trzeba bardzo uważać, ponieważ pcb bardzo szybko się grzeje i można uszkodzić ścieżki i tym samym na dobre uszkodzić płytę. Odłącz także wtyczkę zasilającą procesor oraz płytę główną i sprawdź czy czasem nie są zasyfione styki, bo miałem taki przypadek, że właśnie z tego powodu wyskakiwał taki sam błąd, tylko innym kodem stop.
Ok. A mam pytanie. Czy mogła robić to karta graficzna, która potrzebuje 1GB Ramu. Ja posiadam tylko 512 MB więc brak ramu może by źródłem kłopotu.
Nie, RAM może co najwyżej mieć wpływ na szybkość działania Windowsa i aplikacji/gier. Co najwyżej problemem może być to, że któraś z kości RAM jest uszkodzona.