Witam, posiadałem dysk twardy segate barracuda 7200 , 500 GB formatowałem go bez problemu - w boot device była opcja cd/dvd. Niestety nałapał bad sectorow, gwarancja się skończyła i kupiłem nowy - Dysk Seagate 1TB 64MB 7200. Gdy przyszło do instalowania systemu okazało się że w biosie nie mam opcji cd/dvd boot. Musiałem iść do kumpla i u niego zainstalować system. Wszystko teraz działa bez problemu ale na przyszłość pasuje żebym miał tą opcje. Resetowałem bios, wyciągałem bateryjke ale nic nie pomogło. Może wy macie jakieś pomysły ? Z góry dzięki za pomoc.
Warto podać model płyty głównej.
asus p5q pro
A może to stacja dvd jest problemem? Sprawdz czy odczyt płyty przebiega bezproblemowo (jakiejkolwiek płyty). Może Bios zwyczajnie nie widzi napędu dvd bo jest on uszkodzony/odłączony?
Sebastian.
Hmm dziwna sprawa jak chciałem właśnie ostatnio zainstalować system na nowym dysku to dvd rom się wysuwał tyle, że własnie nie wykrywało go w biosie. Teraz jak mi napisałeś tego posta to on juz nawet się nie wysuwa , z przodu świeci się cały czas. Popatrzyłem do środka - niby wszystko jest podłączone dobrze.