Boot loader visty - jak usunąć

Po usunięciu Visty (format dysku H gdzie się znajdowała) dalej przy starcie systemu wczytuje się bootloader i mam 2 systemy do wyboru w tym viste(obecnie użytkuje XP)

Niestety jakoś nie idzie mi ustawienie XPka jako systemu który ma się wczytywać bez zapytania, albo usunięcie tego bootloadera visty

Oto co się znajduje w pliku boot.ini

;

;Warning: Boot.ini is used on Windows XP and earlier operating systems.

;Warning: Use BCDEDIT.exe to modify Windows Vista boot options.

;

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT

zainstaluj program VistaBootPRO i tam z listy systemów usuń Viste, możesz też tam zaznaczyć czas wyświetlania menu na 0 sekund to spowoduje że przy starcie nie będzie pojawiało się menu wyboru.

Niestety program działa tylko wtedy gdy Vista jest zainstalowana

masz w faq…a pozatym vistabotpro dziala bez visty zainstlaowanej…

botowanie z płyty z windowsem xp i konsola odzyskiwania klawisz ( r ) polecenie fixboot i i po problemie

witam

mam podobny problem. ale sęk w tym, że nie mogę nawet dostać się do konsoli odzyskiwania ponieważ po włożeniu instalki xp, dochodzi do momentu, że wywala błąd, kod 7. przerywa instalkę.

a po wywaleniu visty zamazało mi obecność xp i mam tylko komunikt vistowskiego boot loadera ze nie moze odczytac katalogu :\boot\bcd .

pomocy:((

A stare polecenie mbr/fix nie działa ??? Znajdź jakiś stary obraz dysku startowego 98 czy Me i tam to będzie, w sieci jest pełno takich obrazów. Jeszcze łatwiej jak ściągniesz Ranish Partition Manager i tam na dole w opcjach będziesz mógł zmienić boot loadera :smiley:

No zgadza się fdisk/mbr oddaje honor, trochę już pozapominałem =D>

nie używam tego poleconka od wieków

stare polecenie do nadpisania mbr to

fdisk /mbr

z poziomu dos :P.

dało radę. dzieki