Boot screen z Visty?


(Patricko) #1

Witam.

Używam już Win7 jakiś czas, chyba mniej więcej od momentu jego ukazania się. Wcześniej korzystałem z wersji RC, ale tylko na laptopie.

Teraz oficjalną mam już na stacjonarnym kompie. Wszystko działa bez zarzutu, tylko jedna rzecz mnie nurtuje.

Chodzi o to, że podczas uruchamiania posiadam boot screen z Visty. Czyli zamiast tego ładnego logo Win7 mam ten zielony pasek.

Czytałem, że dzieje się tak jak komp jest podpięty do monitora poprzez HDMI, a właśnie tak mam.

Również czytałem, że dzieje się tak, jak komp ładuje się szybciej niż ten ekran i wtedy właśnie pojawia się ten pasek, ale czasu to ja temu nigdy nie mierzyłem.

Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie można ustawić tego oryginalnego boota z Win7.

Jest na to jakaś opcja? Szukałem po sieci i ludzie którzy mają podobny problem chyba nie znaleźli rozwiązania.


(Blady2012) #2

Minimalna rozdziałka, żeby to się pojawiło to chyba 800x600, ten z Visty pojawia się na małych ekranach bodajże poniżej 15 cali.


(Patricko) #3

No, tyle że ja mam 24 calowy monitor, a rozdzielczość w systemie mam 1920x1200, tyle że to nie ma wpływu chyba.

A zmienić rozdzielczość w boot screenie chyba się nie da z tego co się orientuje, ale może się mylę.


(Blady2012) #4

Hmm to bardzo dziwne, bo przy monitorach od 15 cali wzwyż boot screen zawsze ma rozdzielczość 800x600.


(Kubakuderski) #5

Do pojawienia się "sevenowego" boot screena potrzebne jest przynajmniej 1024x768. Dlatego netbooki, które nie mogą wyświetlić 768 w pionie mają z tym problem.

A co do tematu: strzelam, że to coś ze sterownikami od grafiki, za mało informacji, żeby stwierdzić w czym problem.


(Michal Kulik) #6

Jeśli bardzo przeszkadza brak bootscreena z windows 7, można spróbować odnowić bootloader. Aby to zrobić należy:

  1. Uruchomić z płyty instalacyjnej odzyskiwanie systemu (kliknąć napraw w pierwszym oknie które pojawi nam się po uruchomieniu płyty),

  2. Uruchomić wiersz poleceń,

  3. Uruchomić program DISKPART (polecenie diskpart),

  4. Ustawić fokus na wolumin, na którym zainstalowany jest system operacyjny (polecenie select volume i cyferka, którą oznaczona jest partycja, najprawdopodobniej 1),

  5. Ustawić ten wolumin jako partycję aktywną (polecenie active),

  6. ponowne uruchomienie systemu, następnie uruchomić jeszcze raz wiersz poleceń (pkt 1-2),

  7. wpisać komendę bootrec /fixboot.

Proszę jednak pamiętać, że jakiekolwiek kombinowanie z bootloaderem może spowodować jego uszkodzenie, tak więc proszę się stosować do tej instrukcji tylko na własną odpowiedzialność.

pozdrawiam


(Patricko) #7

Tylko, że ten sam system, z tej samej płytki instalowałem na lapku gdzie mam rozdziałkę 1440x900 i tam działa boot screen idealnie od samej instalacji.

Tutaj na stacjonarnym od samego początku jest ten pasek, także raczej wątpię, żeby przywracanie pomogło.

Tak jak mówiłem, z tego co czytałem jeszcze na zagranicznych forach to powodem może być:

  • dużo szybciej ładujący się komp niż oryginalny boot screen

  • podłączenie poprzez kabel HDMI monitora

Akurat kompa mam dość mocnego, i podpięty monitor przez HDMI, więc raczej skłaniałbym się ku temu.

No, ale system działa idealnie więc nie ma się co rzucać na jakiś boot screen :slight_smile:

Swoją droga mi to w ogóle nie przeszkadza. Zapytałem bo myślałem, że ktoś miał podobny problem i zna rozwiązanie, ale widzę, że jednak nie bardzo :slight_smile:

Dziękuje wszystkim za chęć pomocy.