Bootowalna karta SD

Hejka,

Od dłuższego czasu głowie się w jaki sposób utworzyć bootowalną kartę SD z oprogramowaniem jak chociażby system Linux, itp. Chciałbym nagrać obraz Rescuezilla, korzystałem z systemowego oprogramowania w systemie Linux Mint 20.1 jak chciażby - Dyski - przywróć obraz dysku, Balena Etcher czy Rufus.
Podczas startu laptop HP OMEN 17, w żaden sposób nie widzi karty SD. Czy coś trzeba w biosie załączyć czy może w inny sposób wypalić obraz? całkiem innym oprogramowaniem?

Pozdrawiam.

Nie spotkałem się z laptopem umożliwiającym boot z wbudowanego czytnika kart, natomiast wszystkie bez problemu uruchamiały system jak kartę podłączyło się do zewnętrznego czytnika kart i do USB.

Dzięki.

W lapku HP 15-db0045nw z kartą SD i wewnątrz niej wsuniętą kartę microsd z wgranym Xubuntu 23.10 , umieszczoną we wbudowanym czytniku podczas startu i wybraniu klawisza F9 mam na samej górze wpis
USB Hard Drive (UEFI) - MultipleCard Reader (MultipleCard Reader)
i ten wpis uruchamia Xubuntu z SD. Pojawią się opcje uruchomienia tego Xubuntu i tu wybieram
Try or install Xubuntu
wciskam klawisz e aby edytować menu i tutaj zamiast wpisu

linux /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/xubuntu.seed maybe-ubiquity quiet splash --
zamieniam na

linux /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/xubuntu.seed maybe-ubiquity toram
klawisz F10 i Xubuntu ładuje się do RAM , dłużej jest ten opis

Begin: live_media to ram ... mount -t tmpfs size=3247519k /dev/shm /cdrom_swap
Dodatkowo po załadowaniu Xubunciaka do RAMu w konsoli

sudo eject /dev/sdb

i odpinam kartę SD od lapka a na tak uruchomionym systemie można pracować aż do kolejnego restartu. Ten lapek ma 8 GB RAM i po wgraniu Xubunciaka do tego RAM tak wygląda jej wykorzystanie

sudo free -m total used free shared buff/cache available Mem: 7394 4175 2586 3135 4055 3218 Swap: 0 0 0