czy jak nagrywam bootowalną płytę to czy mogę jeszcze wrzucić tam np jakieś filmy itp ? Bo mam płytę dvd a obraz ma ok 700mb także dużo miejsca zostaje. Powiecie że sknera jestem ale to nie tak Po prostu chce się dowiedzieć i czegoś nauczyć
Mówimy tu o plikach .ISO… A więc wygląda to tak:
Jeżeli nie wybieżesz opcji w twoim programie typu: 1.Nagraj obraz płyty (ISO) a wybieżesz 2. Nagraj Płytę z Danymi i tam dodasz plik z ISO to będziesz mógł dodać dodatkowe pliki…
Jednakże jeżeli zrobisz to co jest pod 1. to wgranie dodatkowych plików będzie niemożliwe
Ten sposób jest mi akurat znany :? Chodzi mi raczej żę nagrany obraz byłby zbootowany (chodzi o obraz Ubuntu) a pliki odzielnie.Tj wkładam płytę na poziomie Win XP odapla mi się autostart płyty wychodzę z niego i wchodzę do podglądu plików zawartych na płycie tzn PPM > otwórz na ikonie stacji dysków .
A nie łatwiej wrzócić pliki na innym nośniku ?
Wiem że łatwiej ale ja pytam z ciekawości czy to jest wykonalne Bo jeśli już nagram ten obraz to te wolne miejsce przepadnie :? Wiem że kupić drugą płytę to niewielki wydatek ale umiejętność takiego nagrywania może mi się kiedyś przydać :lol:
A może winrarem coś pójdzie zrobić. Tzn podrzucić dotatkowy plik do obrazu. A może ultra iso. Coś do edycji obrazu iso. Może pojdzie
Jest to wykonalne, przecież można edytować obrazy.
Hmm no wiem ale jak zmodyfikuje ten obraz to za kazdym razem jak zainstaluje ubuntu to będe miał te filmy i programy . W sumie to mi to nie przeszkadza. Pobawię się programem Ubuntu Customization Kit. Jak polecił mi jeden z userów na tym forum
– Dodane 19.02.2009 (Cz) 23:49 –
Zmieniłem zdanie użyłem programu PowerISO do obrazu dodałem kilka “lepszych” filmów i z 700 mb zrobiło się 4,2 gb
To mnie zadowala a co do konsekfencji jeżeli się pojawią napisze
– Dodane 22.02.2009 (N) 20:58 –
No i niestety pojawiły się Obraz był uszkodzony tzn podczas bootowania wyskakiwał jakiś błąd … Obraz bez “dodatków” nagrałem na drugą płytę działa bez zarzutu
Więc eksperyment się nie udał