Bootowalny obraz systemu razem z programami

Czy da się zrobić (jak?) obraz systemu razem z programami bootowalny z usb?
Oraz jak zrobić/co zrobić żeby nie robić formatu dysku C tylko tak zrobić jak by było po formacie ale bez formatu… Nie chcę tracić czasu na ponowną instalację programów. Nie chodzi mi punkt przywracania systemu, ani czyszczenie rejestru jakimś programem.

Ustawienia > Aktualizacje i zabezpieczenia > Odzyskiwanie
Resetuj do ustawień fabrycznych.

Dzięki =D

Nie wiem czy to ci pomoże… aż tak dobrze wyzerować system nigdy z tego nie korzystałem.
Zawsze ludziom mowie żeby robili kopie systemu co najmniej kilka w zależności od potrzeb
1)Dziewiczy system
2)Obecna kopia systemu + wrażliwych/ważnych danych.

Nawet jak ktoś jest ku*** zwolennikiem formatowania systemu to przywrócenie kopi czystego systemu który waży tam… nie wiem z 9-14GB to kwestia 15-40s lub 2-4 minut w zależności czy mamy SSD/HDD.

Niż marnowanie 30-60min na instalowanie + opcjonalnie 2 tyle na aktualizacje w zależności czy ma już system z najnowszym buildem czy stary…

Bootowalny system z narzędziami można pobrać już gotowe projekty Hiren czy Ultimate Boor CD
a jak ktoś szuka linuxowej wersji to niema każda to do zaoferowania ale z narzędziami naprawczymi dedykowany linux to m.in Parted Magic.

Mi zależy głównie na tym żeby, system i programy działały tak jak by były po formacie.

Spoko mam nadzieje że to pomoże wrócić system do stabilnej sytuacji.
Włącz myślenie i zabezpiecz sie na następny raz…

Sęk w tym że zawsze o tym zapominam, dopiero po fakcie przychodzi myśl o k**a zapomniałem znowu.
Dla tego założyłem wątek żeby mieć o czym pamiętać i do czego wracać w razie potrzeby.
Dzięki jeszcze raz.

Masz tu narzędzie WinPE 10-8 Sergei Strelec, które pozwoli Ci zrobić obraz systemu na kilka sposobów. Ma mnóstwo narzędzi i programów i można bootować z USB. Ja obrazy robię w Active Disk Image ale w tym pakiecie jest sporo innych programów to oferujących. Do wyboru do koloru.

Zanim przetestuje, to wolę się upewnić, czy można zrobić tym obraz systemu + stery i soft?
Żeby wszystko było w jednym miejscu i podczas instalacji samo się robiło no chyba że takich czarów nie ma.

Tworzysz pendriva i uruchamiasz z niego system w wersji live. Wybranym narzędziem robisz obraz całego dysku bądź wybranej partycji i zapisujesz go gdzieś sobie bezpiecznie. Jak posypie ci się system to ponownie uruchamiasz z pendriva i przywracasz obraz dysku bądź partycji i po wszystkim.

Ale zaje*** =D