Cześć, chciałam przeinstalować system na Win7 i mam wypalony obraz ISO na pendrive. Teraz muszę wejść w bios i ustawić aby czytało go jako pierwszy. Zamiast biosu mam Aptio Setup Utility z zakładkami SysInfo, Advanced, Security, Boot, Exit. Gdzie ustawić kolejność napędów?
Najprawdopodobniej w “Boot”. Pozycja USB-HDD jako pierwsza.
Zamiast tego , w niektórych komputerach (laptopach) masz możliwość otwarcia na starcie okna bootowania (często to klawisz F12) i tam dokonania jednorazowego wyboru.
Pod klawiszem F12 wyświetla się kilka linijek tekstu i znikają zanim zdąży się je przeczytać.
Dobra, pytanie: czy w tej zakładce powinno wykrywać pendrive, nawet wtedy kiedy ten win nie jest wypalony?
Tak, tylko ta lista wyboru nie powinna znikać. Czym nagrywałeś obraz?
no to pendrive nie ma na tej liście…
kurde, jakieś propozycje?
Zrób format pendriva i nagraj obraz za pomocą Windows 7 USB/DVD download tool
Wstaw zdjęcie z listą bootowania w biosie. Oczywiście instalator znajduje się na specjalnie przygotowanym pendrivie (bootującym).
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/bootowalny-pendrive-usb-z-windows-4163.html
Niestety jedyna maszyna z której mogę wypalać obraz to taka na której działa tylko tryb awaryjny, ale mam program Rufus do wypalania już wcześniej pobrany.
Edit
Postaram się niedługo wrzucić zdjęcie.