Bootowanie instalatora XP z klucza USB - koncepcja

Czytałem ostatnio sporo o sposobach instalacji systemu Windows XP z pendriva USB albo z karty SD, np. w komputerach pozbawionych napędów optycznych. Zastanawia mnie fakt, że o ile w przypadku Windows 7 wystarczy ustawiona aktywna partycja na kluczu USB, którą można przygotować za pomocą wiersza poleceń i programu DISKPART w systemie, to do przygotowania bootującego XPka potrzebny jest MS-DOS z obrazu dyskietki startowej i jeszcze do tego np. środowisko Bart PE.

Czytałem, że powodem takiego skomplikowania sprawy w starszym systemie jest brak sterownika dla portu USB. Jeśli w tym momencie się mylę to proszę o skorygowanie.

Jeśli natomiast to prawda to chciałbym wiedzieć, czy jest możliwość zmodyfikowania instalatora XP tak, aby można było go odpalić bez dodatkowych składników. Czy jest to wykonalne?

Jasne, możesz zrobić obraz z płyty i wgrać na pendrive’a za pomocą Ultra ISO banalnie proste, to samo można zrobić z 7 i dystrybucjami linuksa. O wiele szybszy i wygodniejszy sposób

Nie zainstalujesz Windows XP przygotowując pendriva w ten sposób. To działa w przypadku Visty i 7.

Zrób to tym ->Koala 1.0 programem :slight_smile:

Z tym się jeszcze nie spotkałem. Na razie w pracy nie mam możliwości użycia tego narzędzia ale w domu spróbuję.

Możesz mi przybliżyć na jakiej zasadzie on działa?

1. Pobierz Microsoft .NET Framework 2.0 i zainstaluj.

Teraz możesz użyć Windows 7 USB/DVD Download tool albo po zainstalowaniu DAEMON Tools Lite program który napisałem wyżej, czyli Koala 1.0

Windows 7 USB/DVD Download tool

1. Wpinasz swój Pen Drive do komputera, o pojemności min.4 GB.

2. Jeśli masz obraz płyty w postaci pliku .iso, to montujesz go jako Source File.

3. Wybierasz swojego PenDrive’a i klikasz Begin copying

Koala 1.0

1. Przed pracą z tym programem, musisz mieć zainstalowany program np. DAEMON Tools i dzięki niemu montujesz obraz w postaci pliku .iso jako pierwszą czynność.

2. Wpinasz swój Pen Drive to komputera, o pojemności min.4 GB i klikasz scan.

snap001.jpg

1. Potem, odszukujesz swojego Pen Drive’a, klikając w scan jak na obrazku.

snap002.jpg

1. Kopiujesz pliki instalacyjne i klikasz Avvia

snap003.jpg

1. Czekasz aż wszystkie pliki się skopiują. Trwa to około 6 do 10 minut.

snap004.jpg

1. Po skopiowaniu klikasz jak na obrazku.

snap005.jpg

To wszystko, pozdrawiam :).

Edycja:

Obrazki nie wyświetlają się w całości na forum, aby oglądnąć je prawidłowo, wejdź na strone autora programu Koala 1.0

Dzięki za poradnik! Mam tylko wrażenie, że ten program nie sprawi, iż XP będzie się bootował z klucza USB a jedynie Vista i 7 jak już wcześniej napisałem. No chyba, że sam testowałeś :wink:

EDIT:

Zerknąłem w linka i rzeczywiście jest napisane, że to jest tylko dla Visty, Server 2008 i 7.

Nie testowałem, ale zgodnie z opisem, te programy działają od Windowsa XP SP2 do wyżej.

Tam jest napisane, że program Koala można uruchomić na dowolnym Windows od XP SP2 ale jako źródło systemu bootującego można użyć jedynie trzech wyżej wymienionych a ja chce właśnie XP SP3 zbootować z klucza USB :wink:

Spróbuj także tego poradnika windows xp z pendrive’a :slight_smile: .

mavelle, ja nie twierdze, że się nie da. Ja pytam się czy jest to możliwe prościej jak właśnie przy pomocy programu Koala. Przeczytaj mój pierwszy post.

Jeśli uda Ci się zainstalować system z pendrive to moje gratulacje :wink: Ja próbowałem 6 różnych sposobów i żaden nie dał rady. W 3 przypadkach wyskoczyły błędy przy bootowaniu a w pozostałych 3 wyskoczyły błędy przy próbie samej instalacji. Może to wina pendrive, nie wiem, ale naprawdę jest ciężko zrobić dobrą instalkę z pena, chociaż ten sposób co kolega wyżej podał jest ciekawy i powinien poskutkować.

Ten sposób nie poskutkuje bo dotyczy instalacji Visty/7 z pendriva.

Udało mi się zainstalować XP przy pomocy programu WinSetupFromUSB a wczesniej USBMultiboot. Niestety nie mój odchudzony obraz systemu nie działa z tymi programami. Korzystam z wersji retail systemu teraz co dość znacznie obciąża mojego netbooka.