Witam ostatnio dostałem od koleżanki laptop asus r513c. Bootowanie w nim nie wykrywa dysku twardego. Z początku pomyślałem, że dysk jest uszkodzony, ale sprawdziłem na moim komputerze i działa. Podmieniłem w laptopie też na mój dysk, ale go też nie wykrył , dodam, że sam bios wykrywa dysk.
Parametry biosu:
Version 207
VBIOS Version 2132.I14N550.007
RC Version 204E150001
Inne parametry:
w zakładce advanced
SATA Configuration {AHCI} i dysk oraz napęd cd są widoczne
Sprawdź jeszcze czy podczas klikania w klawisz F12 podczas uruchamiania laptopa pojawi się menu startowe, a w nim pozycja (oznaczenie) związana z dyskiem twardym.
Gdy wciskam f12 odrazu wchodzi do biosu, ale w tym laptopie okienko wyskakuje jak naciśniemy klawisz ESC i mamy wtedy do wyboru: Realtek PXE lub DVD lub możliwość wejścia do biosu.
Myślałem tez nad wyjęciem baterii tej w środku małej i może wtedy po zresetowaniu mu się naprawi, ale to jest dużo odkręcania
Jeśli dam Launch CSM - disabled
to wtedy odpala mi się bios i jest
Fast Boot - disabled
Launch CSM - disabled
Jeśli wezmę sam
Fast Boot - Enabled
o dziwo dziś pojawił się wybór windowsa (chodź wczoraj robiłem to dziesiątki razy i nic).
Wybrałem go ale system nie zdołał naprawić błędów przy starcie więc chciałem odpalić recovery i załadować, ale znowu wybór znikł i nie było nic do wyboru przy botowaniu.
Nie wiem co jest być może problem jest z samym laptopem.
Podejrzewam, że może być problem z kontrolerem pamięci masowej na płycie głównej.
To nie powinno mieć nic do rzeczy - procedura pomija szczegółowe sprawdzanie sprzętu i tym samym przyśpiesza start. Spróbuj przywrócić BIOS do ustawień domyślnych i wtedy próbuj bootowania.