Bootowanie z płyty nie działa


(Artur Chrusciel) #1

Witam serdecznie :slight_smile:

Dostałem od znajomych lapka do przeinstalowania systemu (windows XP) i pojawił się problem. Dodam że nigdy wcześniej nie miałem poważniejszych problemów z instalacja jakiekolwiek systemu ale do rzeczy:)...

Laptop nie nie uruchamia się wcale z żadnej bootowalnej płyty (próbowałem na kliku) mimo iż w biosie wszystko jest prawidłowo ustawione i słychać jak napęd pracuje. Po uruchomieniu "starego" systemu XP okazało się, że w systemie nie widać w żaden sposób zamontowanego napędu (nagrywarka DVD). Nie widać go również w menadżerze urządzeń.

Stały użytkownik do tego kompa po instalował jakieś "śmieszne" dodatki typu m.in "wygląd Vista", upiększacze" ikonek itp itd. XP teraz nie wygląda tak jak "goły XP" tylko moim zdaniem kosmicznie co znacznie spowolniło prace tego lapka.

Moje pytanie brzmi czy możliwe jest iż po instalacji różnych dodatków do systemu w tym wirtualnych napędów ( których także nigdzie fizycznie w systemie nie widać) znikł jak kamfora

napęd? Jak ten problem rozwiązać jak najszybciej? Z góry dziękuje za wszystkie posty


(JNJN) #2

Jeśli nie startuje z płyt bootowalnych, to wygląda, że problem ma sam napęd. Napęd USB, instalacja z Pendrive,inne.


(Konrad1993) #3

Zobacz czy napęd nie jest odczepiony (ale wątpie jak słychć pracę napędu to powinno być wszyskto OK).


(Astraltrooper) #4

jak masz odpowiednią wiedzę i umiejętności to możesz też się pobawić postawienie serwera RIS żeby zbotować system poprzez lana, jeśli to stary lapek i nie obsługuje botowania z pendriva i nie masz odpowiedniej wiedzy żeby postawić serwer ris (co wcale nie jest takie proste) to będziesz musiał naprawić ten napęd DVD ale wcześniej spróbuj z tym pendrivem


(Artur Chrusciel) #5

Ok dziękuje zobaczymy czy pojedzie z pen....