Często mnie to zastanawiało… jak długo on naprawdę się włącza? Przecież to niemożliwe żeby system tak długo się włączał ![]()
Tak naprawdę najczęściej to nie system się długo włącza, tylko programy które go zamulają. Czasem warto się nawet zmusić i napisać proste macro które nie będzie obciążało startu systemu. Kiedyś napiszę o tym posta 
Musimy pobrać najpierw program BootRacer ze strony producenta. Następnie instalujemy program - od tej pory będzie startował zawsze z systemem i obliczał jego start. Nie ruszamy wtedy myszką i klawiaturą, jak komunikat programu na to wskazuje. Plusem tego programu jest że mówi nam kiedy możemy zacząć pracę z systemem - unikniemy destabilizacji systemu, bo nie zaczniemy pracy jeszcze podczas uruchamiania systemu!
Uwaga!
Zauważyłem, że BootRacer nie zawsze się włącza, aby działał zawsze poprawnie należy ustawić Sensitive Level w menu Advanced. Nie mogłem zmusić programu do pracy na Seven, gdyby komuś z Was udało się - piszcie. W Windows Seven niestety program raz odpala się raz nie, może w następnej wersji producent to poprawi.