Bootwanie vista-xp - nie mogę dostać się do xp


(Malutek) #1

Problem już częściowo rozgryzłem o co chodzi, ale nie wiem jak to naprawić. Więc tak: miałem 2 Xpki na 2 partycjach. Kupiłem sobie Viste i sformatowałem partycje C i tam zainstalowałem Viste. No i Vista śmiga ale... nie moge "dostać się" do drugiego systemu (do xpeka). Z tego co wymyśliłem to plik boot.ini czy jak inaczej on się tam nazywa, który odpowieda w znacznej części o wybór Windowsa podczas włączania systemu. Niestety ten plik był na formatowanej partycji ©. Tak wiem, nie pomyślałem... Ale stało się. Jak moge teraz włączyć tego xpeka? Proszę o szybką pomoc, bo jestem niemal uziemiony :confused:


(Animologic) #2

Start - > Uruchom - > C:\boot.ini - > i zamień całość.

[boot loader]

timeout=15

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows Vista" /noexecute=optin /fastdetect

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP" /fastdetect /NoExecute=OptIn

Zapisz i restart.


(Malutek) #3

sonner

Nie znalazłem żadnego topicu, który by pasował do mojego problemu... ^^

Animologic

Zrobiłem co kazałeś ale po 1. na dysku C:\ (z Vistą nie ma pliku bootini, widocznie ma inny plik do bootowania), więc zrobiłem go na dysku D:\ (z xpekiem). Niestety to również nie zadziałało. Zdenerwowałem się i za pomocą mojej płyty instalacyjnej "naprawiłem Xpeka". I teraz jest na odwrót; mam xpeka ktory działa, i dysk z Vistą która nie działa (ale jest za to możliwość wyboru Windowsa, jak daje na Microsoft Windows Vista" to chwila pracuje, póxniej czarny ekran, i w lewym górnym rogu zaczyna migać takie... cuś :stuck_out_tongue: jakby czekał na polecenie). Według mnie możliwe, że coś skopałem w bootwaniu Visty i teraz jej nie łapie. Wiecie może jak tutaj pomóc? :stuck_out_tongue: