Może ktoś mi powiedzieć jak ustawić botowalnego pendrive w biosie z 1984-1999 bo chciałbym z takiego pendrive jakiś inny system zainstalować na starym komputerze liczę na burzę porad na dole. I odrazu wielkie dzięki za odpowiedzi.
Warunkiem jest posiadanie przez bios opcji boot z usb. Raczej wątpliwe w tym przedziale dat.
Boot z CD, które dalej użyło by pendrive jakoś (?) - jak dla mnie zbyt okrężne.
Jak już możemy boot-ować z CD to po co przechodzić na pendrive ?
Ale tu pojawiłby się kolejny problem.
Instalowany systemu musi umieć obsługiwać USB przy instalacji, bo po pierwszym restarcie celem dokończenia instalacji będzie komunikat o błędzie.
Nawet instalując XP trzeba spreparować instalkę aby poszło po USB.
PLOP:
Pytanie zasadnicze: płyta ma porty USB?
Właśnie może się lepiej byłoby pójść kupić płytę bo z pendrive się niepotrzebnie pomęczę . Chociaż ten komputer może sobie niezłe jajca ze mnie robic.
Proponuję jednak to płytę RW, a nie zwykłą, bo znając życie, przy takim starym komputerze będą wychodziły jakieś cyrki z instalacją, niezgodność wersji, braki sterowników etc. Nie ma co marnować zwykłych płyt i denerwować Grety
Ew. jeśli dysk twardy jest na SATA, to zainstalować system przekładając go do współczesnego komputera i przy pierwszym restarcie instalki (jeśli to będzie Windows) odłączyć i przełożyć do dziadka, żeby już tam wykrył sprzęt.