Android 9, MIUI 10.3.5.0 Global, Redmi Note 7 - w Settings › Display znajduje się tylko Brightness Level › Automatic Brightness. Nie ma śladu po opcji Adaptive Brightness, która w rdzennym Androidzie stanowi (o ile dobrze pamiętam) oddzielną opcję od zwykłej automatycznej jasności (obie opcje powinny być obecne w menu).
Czy ktoś wie, czy i w jaki sposób można dotrzeć do tego ustawienia?
Może poszli na łatwiznę i swój mechanizm “wykasowali”. Ja w swoim telefonie z “czystym” Androidem 9 mam tylko “Adaptive Brightness” po wymuszeniu języka angielskiego (amerykański).
W polskim lipa, bo przetłumaczono na “automatyczny” a nie “adaptywny” (tak nazwali jedynie opcję oszczędzania baterii z aplikacjami rzadko używanymi - czyli jeden z “tłumaczy” niby zna takie słowo).
A czy mógłbyś proszę napisać, czy - skoro u Ciebie w angielskim na “czystym” Androidzie jest tylko ta opcja - to czy odpowiada za całkowite włączanie/wyłączanie automatycznego dostosowywania jasności ekranu?
Dzięki screenowi od Ciebie mogę porównać stan rzeczy z MIUI 10, gdzie jest tylko jedno zdanie opisu w kwestii dostosowania jasności względem „ambient light”. Frapującym pozostaje, jak wykryć w takim razie czym naprawdę jest automatyczna jasność w MIUI - tą zwykłą, czy adaptacyjną.