Od dłuższego czasu, a prawie od roku nie mogę dokonać aktualizacji zabezpieczeń Android’a 13. Ostatnią aktualizację mam z dnia 5 marca 2024 r. tak jak na screenie poniżej…
I tu właśnie pojawia się pytanie, jak mogę dokonać aktualizacji zabezpieczeń Android’a 13 do aktualnej wersji i skąd taką aktualizacje można pobrać, jak jest taka możliwość?.
Tak może być.
W przypadku marek takich jak Motorola, Samsung, Nokia itp, producenci wypuszczają aktualizację w przeciągu 1-3 miesięcy, w przypadku flagowców częściej, a w kilku przypadkach co miesiąc.
Chcesz mieć aktualizacje na czasie, kupujesz Pixela / Androidowego Iphone
Android ma taki plus, że można kupić przyzwoity smartfon naprawdę tanio. Minusem jest niestety wsparcie. Często jest to jedna, dwie aktualizacje. Często wcale, gdy kupujemy telefon, który na rynek wyszedł np rok temu i już dostał co miał dostać.
W przypadku Twojego telefonu, wprowadzony na rynek I kwartał 2024. Być może zaraz po wprowadzeniu dostał aktualizacje i na tym się skończyło.
Co kupować, żeby mieć długie wsparcie?
smartfon który wyszedł na rynek niedawno. Co z tego że firma obiecuje 5 lat wsparcia, jak kupimy 4 letni smartfon, który po roku naszego używania zostaje bez wsparcia.
Pixel, albo inne (niestety za aktualizacje wychodzi bardzo drogo) flagowce. Samsung daje długie aktualizacje, flagowce Xiaomi też rozsądnie. Czasami warto poszperać po tego typu stronach Products tagged with ‘mobile-phone’ | endoflife.date ale również sprawdzić na własną rękę bo w tych tabelkach mogą być błędy.
telefon do którego można załadować alternatywnego dobrze wspieranego Androida - raczej trudne i pracochłonne.
Ciekawą dosyć tanią opcją są budżetowe Samsungi, które niedawno wyszły na rynek. Np taki Samsung Galaxy A16 5G można mieć za około 700zł. Ten smartfon wyszedł na rynek jakieś 2 miesiące temu a Samsung obiecuje wsparcie niemalże do 2031(!) … zakładając że się sprzęt nie uszkodzi. Wiele dziwnych rzeczy dzieje się z tanimi Samsungami.
@Bradlee mam jeszcze Motorole Moto G50 5G co ma blisko 3 lata, co korzystam z niej na co dzień i jak dobrze pamiętam aktualizacji miała może z 4 razy w pierwszym roku korzystania, a następnie nic do tej pory.
Myślałem też o Samsung’u by zmienić Motorolę ale powiem że się nie co obawiam bo różne rzeczy się słyszy o Samsung’ach. Chodź przyznam z drugiej strony że nigdy nie miałem Samsung’a i być może spróbował bym, póki co nie mam konkretnego modelu.
Z tanich telefonów z długim wsparciem to bym jednak szukał w rodzinie Samsung. Nie wiem co słyszałeś. gdzie informacji szukałeś, ale co jak co Samsung zna się na telefonach.
Ja lubię długie wsparcie i jest dla mnie ważne, by mieć aktualną wersję androida. Kolejny telefon to będzie Pixel (choć to nie tania zabawka i póki co niech się nie psuje aktualny)
W Samsungu nie ma „czystego” androida, jedynie z nakładką producenta.
Dioda powiadomień już jest zastąpiona Always on Display.
W kwestii wymagań - rozumiem, że używki?