miałem win 11 pro, chciałem spowrotem wrócić do 10 pro i pobrałem system z strony microsoft. system powinien się pobierać z 10 min ale po 1.5h dalej nic nie pokazywał, próbowałem wejść do biosu się nie udało, ściągnąłem system na pendrive i nie mogę go ściągnąć bo nie działa bios a ekran wogle się nie uruchamia. jaka może być przyczyna?
Zacznij od resetu Uefi.
Musisz odłaczyć komputer od „pradu” a jesli to laptop to takze wyjac baterię.
Potem na około 15 sek przycisnac przycisk Power na sprzęcie.
Następnie na płycie głównej trzeba znaleźć „pastylkę” CMOS-u (bateryjka) i wyjac ja na około 10 min a
potem włozyc „pastylkę” i złozyc sprzet.
Uruchomic. Jesli zero efektu to trzeba wymienic baterię CMOS-u i ponowic próbę.
już sprawdzone było i tak samo zero reakcji (zapomniałem dodać że to stacjonarna na płycie asrock)
A próbowałes w trakcie uruchamiania systemu nacisnąc na klawisz Shift.
To teoretycznie powinno uruhomic komputer w WinRE.
Ewentualnie co najmniej trzykrotnie, właczać i po paru sekundach (2-3) wyłaczac komputer przyciskiem Power. To tez powinno go przenieść do WinRE.
W nim jest opcja automatycznej naprawy, przejscia do uefi …
Może pech i komputer ci padł, sprawdź czy wiatraki się kręcą.
Potem można by odpiąć zbędne rzeczy i zrobić rozruch na 1 kości RAM i procesorze.
Jak ruszy to podpiąć wtedy dysk i np. kartę graficzną jak nie masz zintegrowanej w procesorze.
Jak dysk lub GPU uniemożliwi włączenie to może masz winowajcę.
Jak na nie będzie dawał znaku o braku RAM lub procesora to może się płyta główna zepsuła i resztę części będzie trzeba sprawdzić u odważnego kolegi (by mu nie uwędzić płyty).
wentylatory kręcą, tak samo jak zostawię na jednej kości ramu i wypnę dysk, karte graficzną mam zostawione bo nie posiadam integry.
i komputer dalej nic nie pokazuje.
pozostaje mi posprawdzać na innych komponentach bo może faktycznie coś się mogło uszkodzić.
Wydobyc od ciebie informacje co robiłes jest chyba raczej niemozliwe dlatego moja propozycja jest prosta. Diagnostyka w serwisie. Przynajmniej bardziej nie uszkodzisz. Koszty wielkie nie sa.
W niektórych serwisach diagnostyka sprzetu jest darmowa a płacisz za konkretna naprawę.
Twój wybór.
dziękuję za próbę pomocy ale już wszystko działa. obluzowało się stokowe chłodzenie intela które uniemożliwiało pokazanie czego kolwiek