wczoraj zainstalowałem Windows XP Pro obok windows 7 na moim laptopie. Instalacja przebiegła pomyślnie lecz bootloader się nie wyświetla. Od razu Windows XP pro się uruchamia. Windows XP Pro został zainstalowany na osobnej partycji więc wszystkie dane z Windows 7 są widoczne lecz brak samego “wejścia” do windows 7.
Proszę o pomoc co mam zrobić
Z góry dziękuję
Edit
Plik boot ini najprawdopodobniej wygląda tak:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect
(to jest boot ini z mojego xp home więc może się troszkę różnić od Pro ale nie znacznie mam nadzieję
Niestety, zainstalowanie starszego Windowsa spowodowało usunięcie uruchamiania bootloader’a Windows7. I bez znaczenia jest fakt, że system jest zainstalowany na innej partycji, bo start zawsze jest wykonywany z pierwszej aktywnej partycji podstawowej.
Zmienianie i edycja pliku boot.ini nie da niestety nic, bowiem Windows7 nie odpali się przy pomocy starszego bootloadera. Oczywiście na naprawę jest sposób.
Najlepiej posłużyć się programem EasyBCD 1.7.2.7. Ściągamy i instalujemy go na Windows XP i odpalamy. Może się zdarzyć, że pojawi się komunikat o potrzebie instalacji platformy Microsoft .NET Framework 2.0 - jeśli nie jest obecna w Twoim systemie ściągnij ją z Vortalu i zainstaluj - .NET Framework 2.0. Uruchamiamy program i działamy:
wybieramy Add/Remove Entries. W sekcji Add an Entry dodajemy nowy wpis - odpowiednio w polach : Windows Vista/Longhorn -> Microsoft Windows7 (tutaj nazwa może być dowolna) -> C:. Następnie klikamy Add Entry i Save,
następnie przechodzimy do zakładki Manage Bootloader. Wybieramy opcję Reinstall the Vista Bootloader i klikamy Write MBR i restartujemy komputer. Przy kolejnym uruchomieniu powinien pojawić się już odpowiedni bootloader.
Spróbuj tego poradnika,jest na przykładzie Visty ale pod “7” jest podobnie:Klik,systemy instaluje się od najstarszego.tylko nie pozwól tego zrobić automatycznie bo może się nie udać,zrób to lepiej zgodnie z poradnikiem.Jak zaczniesz naprawę to zobaczysz o co mi chodzi.
A jeżeli zainstaluję Windows XP na świerzo w którym stworze prartycje na Windows 7 to problem ten nie będzie występował (tzn. zainstaluję windows 7 jako drugi system)
Miałem podobny problem. Teraz win7 normalnie wchodzi, ale nie wiem jak zrobić, żebym przy uruchamianiu miał możliwość wyboru systemu. W msconfig/Boot pojawia się tylko win7.
Dokładnie. Z tą jednak zmianą, że uruchamiasz program EasyBCD - link w postach powyżej - na Windows7 i dodajesz w zakładce programu Add/Remove Entries ustawienia do Windows XP. Jako Drive podajesz pierwszą, podstawową i aktywną partycję - zapewne więc C. Po wspomnianych zabiegach - czyli zapisaniu zmian i przeinstalowaniu MBR (choć to drugie prawdopodobnie nie będzie wcale konieczne) - w widoku ustawień, dla systemu XP powinien być wpis podobny do poniższego:
Entry #3
Name: Microsoft Windows XP Professional
BCD ID: {default}
Drive: C:\
Bootloader Path: \NTLDR
a mam pytanie odnosnie easybcd, czy w sytuacji kiedy reinstalujemy na nowo windows 7 na c gdzie xp jest na d to mozna za pomoca tego programu " dorzucic wpisy" by znowu chodzily dwa systemy?
Tak, można to zrobić. Zresztą jest to opisane w poście powyżej - tym z 15 lis 2009 godziny 11:28. Po wspomnianych zabiegach obok Windows 7 powinien pojawić się także Windows XP.