Brak defendera w win 11 i pozostałe ikony na pasku narzędzi

Mam już w laptopie win 11, co zrobić, aby się otwierało defender, po kliknięciu w ikona w trayu? teraz chce z sklepu microsoft coś.

Jak pokazać w trayu, pozostałe ikony bez strzałki, na pasku narzędzi(na dole po prawej)?

Dostosowywanie obszaru powiadomień na pasku zadań - opis jak dezaktywować ukrywanie ikon w tray by nie było strzałki.

Nie kojarzę co chce Defender z MS Store by się otwierał po dwukliku - najlepiej zrób zrzut komunikatu jaki ci wyskakuje zamiast Defendera.

Nie da się zmienić aby nie było strzałki.

Co do defender jest tak.

I jak to zrobić?

Ja bym odznaczył skojarzenie apki na stałe i kliknął w „wyszukaj” i pewnie potem „ok”.

Jak wyskoczy kiszka, to może Windows 11 się uszkodził. Wtedy z racji niby posiadania tylko Vivaldi to bym zrobił reinstalację od zera (by nie polegać na naprawach z DISM i SFC).

Co do dezaktywacji ukrywania ikon i strzałki to może wyklikasz to w WinAero Tweaker:

Opcjonalnie ten element też jest uszkodzony i szkoda ustalać jak naprawić tray.

Aha, numer licencji systemu, jest pod spodem lapka, jakby co?

W nowszych raczej tylko w UEFI.

Instalator nie powinien pytać wtedy o klucz a aktywacja zrobi się po pierwszej próbie połączenia z internetem (będzie próbować dopasować do wygenerowanej licencji cyfrowej lub forsować aktywację kluczem z UEFI).

Mam, gotowe :slight_smile:

Czy to znaczy że działa ci już Windows Defender, dało się wykonać akcję i nie wyskakuje komunikat o potrzebie nowej aplikacji ?
Okazuje się że jest to problem z uszkodzoną kompilacjąW11 . Naprawa przez wiersz poleceń nie działa u większości użytkowników. Ja też nie mam ochrony antywirusowej Defendera. Poczekam trochę na jakąś łatkę.

Musiałem zainstalować ponowne win 11.

Zrobiłem reset z zachowaniem osobistych plików i teraz jestOK.
Teraz mam kompilacje 22000 493, poprzednio 22000 168