Brak dostepu do danych - Asus X51RL


(Wenus2002a) #1

hej wszystkim

niecaly tydzien temu kupilam lapka przez neta (nowego) ale narazie chce sprobowac sie z tym uporac bez odsylania go skad przyszedl, wiec licze na Was :wink:

z tego co wiadomo mial tylko powiekszonego rama z 1024 do 2048

HD 160

CPU duo t23330

no i problem wyglada tak:

po zainstalowaniu XP i wszystkiego tak jak zazwyczaj, w pewnym momencie uzytkowania zaczyna sie zawiecha

na poczatku przestaje grac winamp , a potem po kolei przestaja dzialac aktualnie uzywane programy - od zwyklych po internet (zadne przyciski nie reaguja (poza cofaniem stron czy zamknieciem okna)

i tak np

przy probie wlaczenia czegos lub proby dojscia do managera zadan wyskakiwaly dziwne komunikaty

np:

  1. spybot - search&destroy : tea timer.exe - blad aplikacji

w aplikacji wystapil wyjatek nieznany nieznany wyjatek programowy (0x0eedfade) pod adresem 0x7c81eb33

  1. system windows - blad aplikacji

aplik. nie zostala wlasciwie zainicjowana (0x00000017)

  1. za maly przydzial do przetworzenia tego polecenia

  2. plik stronicowania jest za maly

i inne

generalnie stopniowo zanika dostep do dysku (widac to podczas uzywaniu total commandera od momentu pierwszego problemu po jakims czasie znikaja dane i pliki - zostaja puste przestrzenie dyskowe, procek, mysz w tym czasie pracuja. Za pierwszym razem zalamka bo myslalam ze wszystko stracilam, ale po ponownym uruchomieniu lapka wszystko wracało do normy - czyli na parę godzin OK.

Proby rozwiazania problemu byly rozne - skanowanie antywirusami, spywerami i innymi, powiększenie pliku stronicowania, usuniecie aplikacji działających "w tle" (np. teatimera, i innych programow od ktorych zacznyal sie problem), defragmentacja dysku,testowanie pamięci RAM, update biosa do najnowszej wersji itd. - codziennie proby czegos inngo i ... nic dalej po kilku godzinach "zwiecha". Dzis zainstalowalam viste zamaist xp - jeszcze nie pojawil sie ten problem ale vista jest irytujaca i bez porownania z xp.. i nie chce raczej z niej korzystac. Dlatego jesli cos mozecie doradzic to pomozcie..

pozdrawiam


(Murzyn1) #2

Wygląda na to że ktoś dołożył walniętą kość pamięci do niego.


(Wenus2002a) #3

to co radzisz zrobic?


(Pawilojc) #4

jak jest walnięta to trzeba ją wyjąć

i wywalić

ale do grzebania w laptopach to trzeba się znać


(Asterisk) #5

Zapoznaj się proszę z tą stroną i zmień tytuł na konkretny.

Inaczej temat poleci do śmietnika.


(Wenus2002a) #6

ok tyle ze to nie takie latwe, nie wiedzac co dokladnie sie dzieje

ale sprobuje w miare logicznie

sorka

pozdrawiam


(Murzyn1) #7

możesz przetestować pamięć memtest'em86+

zrób to z działającego komputera, nie z laptopa

potrzebujesz 1 płytkę cd-r

ściąga się go z tej strony:

http://www.memtest.org/download/2.01/me ... 01.iso.zip

rozpakuj plik zip i nagraj plik iso na płytę np. za pomocą Nero

potem tylko zastartować lapka z płytką w środku (tak żeby zastartował z płyty)

sam memtest jest bezobsługowy, zaczyna sprawdzać pamięć po uruchomieniu, działa póki nie zresetujemy lapka

błędy wyskakują na czerwono także widać co się dzieje.

wygląda to np. tak


(Wenus2002a) #8

dzieki

pamiec byla testowana 2 razy i nic :confused:

w viscie tez zlapal problem - zanikajace ikonki i przyciski na pasku zadan, problemy z grafika, np przy uzywaniu gg znikanie obrazkow i ikonek , czarne tlo, a po najechaniu na nie kursorem pojawialy sie znowu.

Najwieksze zamieszanie na pasku zadan - wszystko sie przesuwa lub znika.

Niektore programy sie uruchamiaja inne nie (w trakcie pojawienia sie problemu bo podobnie jak w xp wszystko jest ok do pewnego czasu).