Brak dostępu do danych

Problem dotyczy dostępu do plików na drugim dysku SEAGATE który mam podpięty obecnie do komputera. Na tym dysku pozostał zainstalowany win xp wraz z hasłem dostępu użytkownika. W laptopie mam zainstalowana VISTE i ma problem z dostępem do danych z dysku SEAGATE, ponieważ dostaje odmowę dostępu do danych? W jaki sposób mogę się do tego zabrać, proszę o rade?

pozdrawiam

Prawdopodobnie na obu dyskach masz system plików NTFS - Jeśli posiadasz xp home i vistę home to nie możesz operować na Zabezpieczeniach. Jeśli masz coś powyżej to edytuj je osobno dla każdej grupy:

Opcje folderów -> widok -> użyj prostego udostępniania plików (odznacz to)

Potem PPM na partycję i ‘właściwości’ i następnie ‘zabezpieczenia’

Mam win xp profesional-pl i vista home premium-en czy w takim wypadku jest jakaś szansa??

źle się wyraziłem ze słowem “powyżej” - nie chodziło mi o te systemy co podałem powyżej tylko wersje powyżej home czyli professional w xp i [niestety nie za bardzo orientuję się w viście] vista która może operować na zabezpieczeniach NTFS.

Poszperaj tak jak napisałem we wcześniejszym poście z jedną uwagą - nie zmieniaj uprawnień dla “wszyscy” bo automatycznie stracisz dostęp do wszystkie - nawet dla adminów i będziesz musiał ratować się zainstalowanym systemem z innej partycji lub dysku - kiedyś tak zrobiłem i miałem nauczkę. Więc cię ostrzegam.