Brak dostępu do google.pl po zmianie routera i płyty głównej

Siemka. Tydzień temu, podczas burzy uszkodzeniu uległ router oraz płyta gł. w komputerze.

Router jak i owa płyta zostały wymienione - komputer i internet działają.

Poprzednio posiadałem router od  TP: Livebox (pierwsza wersja), który był podłączony do komputera poprzez kabel USB, teraz został wymieniony na wersję 2.0, która USB nie obsługuje, Więc użyłem do tego kabla sieciowego.

Problem zauważyłem tuż po uruchomieniu przeglądarki. Ujrzałem to: http://puu.sh/banR9/8bc21195c7.png

To samo występuje w Firefox’ie

Razem z google nie działają youtube, gmail…

System nie był formatowany po zmianie płyty oraz nie instalowałem żadnych nowych sterowników

System: Win XP sp3

Płyta gł. : Intel D945GNT

Proszę o pomoc w naprawie tego. Wolałbym uniknąć formatowania.

Zacznij od sprawdzenia daty na komputerze (rok i miesiąc). Możliwe też, że router został “shakowany”. Wejdź w ustawienia sieciowe (na komputerze) i ustaw dla testu serwer DNS jako 8.8.8.8 a zapasowy np. 208.67.222.222

Nie sądziłem, że taka prosta rzecz, jaką jest zegar, może być przyczyną, a konfiguracją w biosie miałem się zająć później xd

Wielkie dzięki za pomoc :slight_smile:

Uczulony na to jestem - z rok temu przesiedziałem “zdalnie” na komputerze siostrzenicy kilka godzn - programy antywirusowe, sprawdzanie MTU, sterowników… ostatnia rzecz jaką sprawdziłem to właśnie data w komputerze. Certyfikaty SSL są wydawane na określony czas i przez to takie rzeczy się dzieją.

Nigdy na to nie zwracałem uwagi. Zazwyczaj jak zakładałem nową płytę / resetowałem bios, ustawiałem to na początku. Teraz musiałem działać na szybko, no i wyszło…

Jeszcze raz dzięki za wskazówki :slight_smile: